Werk aan fietspaden gaat door

31-01-2011

Problemen bij plannen Meppelerweg en Oshaarseweg

Zuidwolde - Het werk aan de fietspaden langs de Meppelerweg in Zuidwolde en de Oshaarseweg in Koekange moet gewoon doorgaan. Dat besloot de gemeenteraad van De Wolden gisteravond unaniem. Het college bracht de voorstellen in omdat ze bij beide trajecten tegen problemen aanloopt.

Bij de Meppelerweg kan de laatste 130 meter, tot aan de rotonde, niet worden aangelegd omdat hiervoor grond ontbreekt. De Oshaarseweg loopt tegen een tekort van 260.000 euro aan, waarvan de gemeente 45.000 euro zelf zal moeten dekken.

De raad vond unaniem dat het belangrijk is dat het fietspad langs de Meppelerweg tot aan de bebouwde kom wordt aangelegd. Het amendement van Gemeentebelangen, CDA en VVD om hiervoor grond aan de zuidkant van de weg te zoeken, vond steun van de gehele raad. De raad gaf het college ook opdracht om te kijken of verlenging van het traject tot aan de rotonde bij De Marsen mogelijk is. Dit zou de verkeersveiligheid sterk verbeteren. De gemeenteraad maakt hiermee een uitzondering, want vrijliggende fietspaden binnen de bebouwde kom zijn geen regel in De Wolden. De raad legt een stevige wens neer, concludeerde wethouder Henk Lammers. 'Bomenkap, onteigening of beide, dat zullen we uitwerken en we komen bij de raad terug', zei hij.

Tekort

De Oshaarseweg ligt iets moeilijker. Hier kan de laatste 100 meter niet worden uitgevoerd, wegens grondgebrek en daarbij is er het tekort van 260.000 euro. Het college denkt voor een groot deel van het bedrag externe financiers te kunnen vinden en onder deze voorwaarde ging de raad akkoord met voortgang van het traject. Er wordt 45.000 euro uit de toeristenbelasting gehaald. Sommige fracties vonden dit weliswaar geen mooie oplossing, maar stemden toch in.

Wethouder Henk Lammers moet nogmaals kijken of er een manier is ook de laatste honderd meter tot aan Echten aan te leggen. Hij moet met het kostenplaatje hiervan bij de raad terugkomen. Voor de VVD zijn bomen op dit traject niet heilig. 'Er valt met ons te praten over het verwijderen van bomen', zei Marcel Hulst. 'Natuurlijk zijn ze karakteristiek, maar daar hebben ze niet het etiket onmisbaar.'

Dorpsbelangen Echten ziet overigens wel een manier om het fietspad geheel aan te leggen. Ook de VVD heeft ter plekke gekeken en ziet mogelijkheden.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden