Raad ziet hippisch centrum zitten

11-02-2011

Meerderheid partijen deelt positieve grondhouding college

Ruinen - De meerderheid van de gemeenteraad van De Wolden staat positief tegenover de plannen voor een hippisch centrum bij Ruinen. De drie coalitiepartijen willen de ontwikkeling van het plan zeker een kans geven, de kleine partijen toonden zich gisteravond een stuk gereserveerder.

De partijen vuurden donderdagavond wel veel vragen af op burgemeester Peter Snijders over het businessplan, initiatiefnemer Brave Heart en de exploitatie. De intentieovereenkomst tussen de gemeente en Brave Heart werd gisteravond opiniƫrend besproken.

De overeenkomst is een zaak voor het college, maar de kwestie heeft in De Wolden nogal wat stof doen opwaaien en daarom wilde de raad zich in het openbaar uitspreken over de overeenkomst.

De raad hamerde erop dat ze ook een oordeel wil kunnen geven over het businessplan dat er over enkele weken moet liggen. Peter Snijders zegde dit toe. Er komt ook een communicatieplan waarin overleg met alle betrokkenen wordt vastgelegd.

De drie coalitiepartijen reageerden positief. Volgens het CDA past het plan in het collegeprogramma, Gemeentebelangen wil in kansen en mogelijkheden denken en niet in problemen en de VVD noemde de intentieovereenkomst waterdicht. 'Dit geeft ons internationale uitstraling', aldus Hilda Mulder (VVD). De partijen zeggen overigens nog niet zorgeloos ja, ze willen eerst de businesscase zien. GroenLinks, PvdA en D66 zijn zeer sceptisch over de plannen. 'Waarom is deze intentieovereenkomst gesloten?', vroeg Anneke Assink (PvdA) zich af. 'De financiƫle positie van Brave Heart is slecht, ze hebben een negatief vermogen.'

Verantwoordelijkheid

'Wie is verantwoordelijk voor de exploitatie? Brave Heart is leidend en aanspreekpunt, maar ook verantwoordelijk', vroeg Albert Haar (D66).

Hij gaf onomwonden aan dat het hippisch centrum er niet op deze schaal en locatie kan komen. Volgens Eric Verheijen (GroenLinks) gaat het economisch heel slecht in de paardensport en is het college overdreven positief in de intentieovereenkomst.

Peter Snijders stelde dat ook bij het college nog veel vragen leven, maar de gemeente is volgens hem niet zomaar in zee gegaan met Brave Heart. De burgemeester verwees naar de toekomstvisie 2020 die in 2006 werd vastgesteld. Daarin werd de gemeente betiteld als ontwikkelgemeente die ruimte wilde bieden voor toerisme en recreatie. Toen de initiatiefnemers bij de gemeente aanklopten met hun concept voor een hippisch centrum werd een aantal locaties aangegeven. Gijsselte bleek de meest geschikte omdat daar al veel grondposities waren verworven. 'Het gaat om een schetsplan', benadrukte Snijders.

'Dit plan is aantrekkelijk voor de gemeente, het past in de ambities op het gebied van de paardensector. Hiermee kunnen we ons positioneren', aldus Snijders. Het college heeft ook zorgen over de exploitatie, de inpasbaarheid en de markt voor dit soort initiatieven.

'Het belangrijkste antwoord zit in de businesscase en daar laten we een gerenommeerd bureau een onafhankelijk oordeel over vellen', zei Snijders. De kosten voor dit onderzoek zijn voor rekening van de initiatiefnemers. Volgens Snijders zullen er, als de plannen haalbaar blijken, andere en zelfs internationale investeerders komen.

Inspreker

Jan Pol sprak namens een deel van de dorpsgemeenschap Ruinen in. Hij stelde dat het college een pluim verdient voor het feit dat het deze plannen een kans biedt.

Hij riep op tot transparantie en goed overleg om tweespalt in het dorp te voorkomen.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden