Gemeentebelangen bezoekt jeugdketen

11-04-2011

Vrijdagavond heeft een aantal fractie- en bestuursleden van Gemeentebelangen De Wolden een bezoek gebracht aan twee jeugdketen. Deze bezoeken zijn begeleid door de jongerenwerkers van Stichting Welzijn De Wolden, Dieuwertje Jansen en Lotte Koolhof. Ook hebben de jongerenwerkers hun werk uitgebreid toegelicht en vragen beantwoord.

De gemeente De Wolden heeft sinds vijf jaar beleid op jeugdketen. Dit beleid, Keten United, is er nadrukkelijk niet op gericht keten te verbieden. De Wolden heeft er voor gekozen de jeugd te begeleiden en zo te zorgen voor veilige keten.

"Keten hebben een belangrijke functie", aldus jongerenwerker Lotte Koolhof. "Ze vormen ontmoetingsplaatsen voor vriendengroepen. Wij hebben een aantal keren per jaar contact met de jongeren. Ook samen met politie en brandweer. Elk jaar moet een keet weer een certificaat halen. Dat kan alleen als ze deelnemen aan alcoholvoorlichting, samen met de brandweer zorgen voor een veilige keet en rekening houden met de omgeving."

Gemeentebelangen heeft zich altijd achter het Woldense ketenbeleid opgesteld. "Ook na vanavond zullen we dat blijven doen. Uit gesprekken met de jongeren is mij duidelijk geworden dat het beleid werkt. Het gaat om echte vriendengroepen. Er is veel sociale controle, tussen de jeugd onderling en door ouders. Van overlast voor de omgeving is niet of nauwelijks sprake. En waar dat al voorkomt wordt het snel en praktisch opgelost," zegt raadslid Henny Buld. "Het lijkt mij goed om nu, na vijf jaar, als raad het beleid te evalueren. Wellicht zijn er punten die nog beter kunnen. Het opsporen en aanmelden van keten is bijvoorbeeld zo'n punt. Men krijgt al gauw het gevoel een 'verklikker' te zijn wanneer men een keet aanmeldt. We moeten de mensen er dus van zien te overtuigen dat we niet uit zijn op sluiting van keten, maar dat we ze veiliger willen maken. Een keet moet er beter van worden als ze zich aansluit bij Keten United."

Het ketenbeleid van de gemeente De Wolden heeft inmiddels haar sporen wel verdiend. Het beleid is als voorbeeld voor andere gemeenten te vinden op de site van de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG). Er wordt veel interesse getoond, zo blijkt uit de vele verzoeken om informatie die Stichting Welzijn De Wolden ontvangt.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden