Woonplan mag inspraak in

15-04-2011

Prijs voor starterswoning moet onder de 180.000 euro

Zuidwolde - De maatregelen die de gemeente wil nemen voor starters op de woningmarkt, vallen in goede aarde bij de raadsleden. Een punt van kritiek was er gisteravond wel bij de opiniƫrende behandeling van het nieuwe Woonplan. Een starter om 180.000 euro vragen, dat vinden veel partijen te veel van het goede. 'Die prijs moet onder de 150.000 euro liggen', aldus Henk van Noord (CDA).

Het Woonplan 2011-2015 mag de inspraak in, oordeelde de raad gisteravond. De partijen onderschreven het plan op hoofdlijnen, wel met de nodige kanttekeningen. Vrijwel alle fracties vroegen om een financiƫle doorrekening en er is zorg over de combinatie van wonen en zorg in Ruinerwold.

Dat de gemeente wil inzetten op sociale woningbouw en meer wil bouwen voor de smalle beurs, kon op goedkeuring rekenen. Tot en met 2020 kunnen nog 525 woningen gebouwd worden, waarvan 400 in de 'grote kernen'. Niet alle partijen waren het eens over de definitie 'grote kernen' en wat daar precies aangeboden moet worden. Zo mag het concept wonen en zorg volgens diverse partijen ook wel in Koekange en Ruinerwold worden uitgevoerd. Het CDA had concrete zorgen over 't Vonder in Ruinerwold. 'Er zijn gesprekken geweest met Actium en de Stouwe. Eind 2012 wil de Stouwe het huurcontract opzeggen. We verwachten een actieve rol van het college in de nieuwe plannen van Actium', aldus Henk van Noord. Volgens wethouder Jan ten Kate is het moeilijk in Ruinerwold en Koekange wonen en zorg aan te bieden. 'Het is ook wel de wens van het college, maar moet wel een zorgaanbieder zijn die wil exploiteren. Er moet voldoende zorg geleverd worden en daarin zit de spanning in die dorpen.' Verschillende partijen vragen zich af of de gemeente genoeg doet voor starters. 'Kunnen we startersleningen faciliteren om jongeren die wel in De Wolden willen blijven te kunnen behouden? Wij hebben er onvoldoende kijk op, woningcorporaties hebben er meer zicht op', betoogde Pieter Groot van Gemeentebelangen. Hij raadde het college aan eens met deze corporaties van gedachten te wisselen. Jaap Wiechers (ChristenUnie), die na drie maanden van afwezigheid door familieomstandigheden zijn opwachting weer maakte, deed de suggestie te onderzoeken of verkoop van huurwoningen met erfpacht mogelijk is. 'Dan kan de koopprijs behoorlijk omlaag en belanden we misschien onder de 150.000 euro.'

Het Woonplan wil ook een antwoord geven op de verwachte krimp. Die pakt volgens de cijfers in het plan dramatisch uit.

Het CDA vroeg zich zelfs af of de cijfers wel kloppen. Henk van Noord wil dat schoolbesturen en gemeente een plan maken om de enorme daling van leerlingaantallen op te vangen.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden