Raad houdt zelf dodenherdenking

29-04-2011

Toch een sobere bijeenkomst in Zuidwolde

Zuidwolde - Er wordt komende woensdag toch een dodenherdenking gehouden in Zuidwolde. Er werd dit jaar geen organisatie gevonden die de herdenkingsplechtigheid op zich kon of wilde nemen. De gemeenteraad legde zich er echter niet bij neer dat dit zou betekenen dat er geen herdenking is in Zuidwolde. In een raadsbrede motie werd besloten de organisatie dan maar zelf te doen.

Jan van 't Zand, vice-voorzitter van de raad: 'Het is een unieke gebeurtenis dat de raad een uitvoerende taak op zich neemt.' De herdenkingsbijeenkomst begint om 19.30 uur op het Kerkplein. Vervolgens start de stille tocht om 19.40 uur. Rond 19.45 uur is de herdenking bij het Monument.

De muziek wordt verzorgd door muziekvereniging Woudklank. Namens het gemeentebestuur houdt Albert Haar, gemeenteraadslid een toespraak.

Dat de herdenkingsbijeenkomsten in Zuidwolde aan een zijden draadje hingen was bij meerdere fracties bekend. Burgemeester Peter Snijders schetste gisteravond hoe de Stichting Plaatselijke en Nationale Herdenkingsdagen al enkele jaren tevergeefs probeert de organisatie aan een andere stichting of vereniging over te dragen. Dit jaar mondde dit uit in het schrappen van de herdenkingsbijeenkomst.

Volgens Snijders is het houden van dodenherdenking geen wettelijke verplichting van de gemeente. 'Er moet voldoende draagvlak zijn vanuit de samenleving. Het is geen gemeentelijke taak, het moet oprecht uit de samenleving komen', stelde Snijders gisteravond. Om die reden besloot de gemeente het te laten zoals het is en de vier andere herdenkingsbijeenkomsten in de gemeente aan te kondigen.

Dit persbericht viel de raadsleden deze week op. Waarom niet in Zuidwolde?, vroegen de fracties zich af. 'Inwoners zijn nu niet in de gelegenheid te herdenken. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid herdenken mogelijk te maken', aldus Jan van 't Zand (Gemeentebelangen). Deze partij nam het initiatief voor een sobere herdenking. Andere raadsfracties zetten ook hun handtekening hieronder.

Hoewel Snijders bestreed dat het een gemeentelijke verantwoordelijkheid is, was hij het er mee eens dat de gemeente eenmalig de organisatie op zich kan nemen.

Hoop

Voor volgend jaar is er hoop. Er is contact met de gezamenlijke kerken van Zuidwolde, die hebben aangegeven de herdenkingen voor langere termijn op zich te willen nemen. 'Ik hoop dat Zuidwolde genoeg kracht en eergevoel heeft om volgend jaar zelf een herdenking te houden', aldus Albert Haar (D66).

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden