'Marterhaar' krijgt rotonde

13-05-2011

Buitengebied De Wolden in 2012 60 km-zone

Zuidwolde - De provincie is bereid een rotonde aan te leggen in de N375 bij de kruising met de Koekangerveldweg ter hoogte van Marterhaar. Hiervoor wordt wel cofinanciering gevraagd van de gemeente. Wethouder Henk Lammers wil de provincie ook verzoeken om landbouwverkeer toe te laten op de doorgaande weg tussen Pesse en Meppel.

Toegang van landbouwverkeer remt de hoge snelheden op de N375, stelde Henk van Noord (CDA) gisteravond tijdens de besluitvorming over het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP). Hij was de eerste die de problematiek van de N375 aandroeg en zijn ideeën kregen gehoor bij meerdere fracties. Van Noord stelde voor ook de gevaarlijke overgang bij Berghuizen te vervangen door een rotonde, maar volgens Lammers wordt nu alleen gedacht aan de oversteek bij Marterhaar. De gemeenteraad ging akkoord met het GVVP. Een belangrijk punt hierin is de invoering van 60 km-zones in het buitengebied. De gemeente wilde dit aanvankelijk verspreid over 2012 en 2013 invoeren, maar dit vond geen genade in de ogen van de raadsleden. Het zou alleen maar tot onduidelijkheid leiden.

Het CDA regelde met succes met een motie dat de maatregelen in één keer in 2012 worden ingevoerd. 'Gefaseerd invoeren is als een slak die afremt voor de bocht, dat gaat veel te langzaam', aldus Erik Verheijen van GroenLinks met een mooie beeldspraak.

Op een groot deel van de wegen in het buitengebied van De Wolden geldt vanaf 2012 dus een maximum snelheid van 60 kilometer per uur.

Op de doorgaande wegen met een vrijliggend fietspad ernaast blijft de snelheid 80 kilometer per uur. Er worden op 160 plaatsen borden neergezet en wethouder Lammers zegde toe dat de gemeente ook een zogeheten bordenscan gaat houden om andere, overbodige verkeersborden te verwijderen.

Andere zaken die in het GVVP worden geregeld zijn uitwijkstroken op smallere wegen voor landbouwverkeer en een parkeerverbod voor vrachtwagens in de bebouwde kommen van Zuidwolde, Ruinen, Ruinerwold, de Wijk en Koekange. In deze dorpen wijst de gemeente alternatieve parkeerruimte aan waar vrachtwagens wel mogen staan in de weekenden. In Zuidwolde, Ruinen en Ruinerwold gaat het om bedrijventerreinen en in Koekange kan geparkeerd worden aan de Linthorst bij de Nam-locatie. De plek in de Wijk is nog niet bekend.

Haakswold

Een punt dat ook aan de orde kwam, was de aanpassing in de 'slinger' bij Haakswold. Gemeente Meppel heeft bij het viaduct heuveltjes aangelegd waardoor auto's gedwongen zijn heel rustig te rijden. Hier komen veel klachten over. De aanpassing zou te heftig zijn.

Wethouder Lammers heeft toegezegd hierover in overleg te gaan met Meppel.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden