Algemene Beschouwingen - Burger krijgt inspraak bij wegenonderhoud

03-06-2011

Gemeentebelangen wil lastenverzwaringen voor de burger zo veel mogelijk beperken

(Via onderstaande link komt u bij onze algemene beschouwingen - u kunt de link kopieƫren en in de adresbalk van uw browser plakken)

http://bit.ly/mKIYoi

Volgende week behandelt de gemeenteraad van De Wolden de kadernota 2012. Vanwege bezuinigingen van rijkswege zal ook de gemeente De Wolden de broekriem aan moeten halen. Wat Gemeentebelangen betreft gebeurt dat vooral door bezuinigen en ombuigen. Lastenverhogingen voor de burgers mogen slechts als uiterste redmiddel gebruikt worden. In haar Algemene Beschouwingen benoemt Gemeentebelangen een aantal opvallende speerpunten voor de komende jaren.

Meest in het oog springend is het voornemen van Gemeentebelangen om burgers te betrekken bij het bepalen van het wegenonderhoud. "We willen voorkomen dat goede wegen worden 'onderhouden', terwijl slechte wegen niet aangepakt worden. Daarom wil Gemeentebelangen dat de dorpsbelangenverenigingen een stem krijgen in het bepalen van het onderhoud. Zij hebben immers de beste kennis van de plaatselijke situaties en prioriteiten", aldus woordvoerder Douwe Oosterveen.

De gemeente De Wolden schijnt over een redelijk omvangrijke kunstcollectie te beschikken. Het grootste gedeelte van die collectie staat in de opslag en wordt niet getoond. "We betalen verzekeringspremies voor een collectie die stof staat te verzamelen. Wat ons betreft is het 'tonen of verkopen'. Laten we die kunst gauw verkopen en de opbrengst ten goede laten komen aan de culturele sector."

Gemeentebelangen vindt dat de herinrichting van de Hoofdstraat in Zuidwolde nu snel moet beginnen. "Onze ondernemers wachten hier al te lang op," zegt Oosterveen. "We moeten niet wachten tot de bouwactiviteiten aan de Noordzijde (Rabo-locatie en vrm. Drupsteen) klaar zijn. We moeten aan de Zuidzijde beginnen en het werk zo plannen dat als de nieuwe winkels klaar zijn, de straat ook voor elkaar is."

Ook het leerlingenvervoer is wat Gemeentebelangen betreft niet heilig. Met name het vervoer naar bijzondere scholen zoals Montessorischolen moet minder gaan kosten. "Gedacht kan worden aan het combineren van ritten (langere reistijd) of het vragen van een eigen bijdrage," zegt de zegsman. "Het gaat hier om een vrijwillige keuze die ouders maken. We willen wel nadrukkelijk stellen dat van bezuinigingen op het vervoer van leerlingen naar speciaal onderwijs, bijvoorbeeld De Ambelt, geen sprake kan zijn. Hier is immers geen sprake van een vrije keus, maar van noodzaak."

De buitendienst van de gemeente heeft de afgelopen jaren grote veranderingen ondergaan. Ook heeft ze een eigen naam 'Woldwerk' gekregen. Gemeentebelangen vindt dat het tijd is om te onderzoeken of privatisering van Woldwerk mogelijk is. Wanneer Woldwerk als normale marktpartij ook werk van andere opdrachtgevers kan binnenhalen kunnen de vaste kosten voor de gemeente omlaag.

Ook wil Gemeentebelangen dat het politiebureau in Zuidwolde gebruikt gaat worden door de wijkagenten die in De Wolden werkzaam zijn. "De uitvalsbasis van de wijkagenten wordt verplaatst van Hoogeveen naar Meppel. En dat terwijl zij hun werk in De Wolden doen. Doordat er sprake is van minder reistijd is het efficiƫnter wanneer ze vanuit Zuidwolde werken."

Het college stelt in de Kadernota voor een Stuurgroep Duurzaamheid in het leven te roepen. Gemeentebelangen ziet liever dat het geld dat daarvoor nodig is wordt gebruikt om de subsidieregeling voor energiebesparing langer in stand te houden. "Met deze regeling kunnen mensen tot 20% subsidie krijgen wanneer zij bij een verbouwing investeren in duurzaamheid. Daar geven wij liever geld aan uit dan aan een vergadergroep," zegt Oosterveen.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden