Onvrede over fietsoversteek

08-06-2011

Wethouder Koster: 'Bewust deze plek gekozen'

Zuidwolde - Het fietspad moet nog worden aangelegd, maar de oversteek in de Steenbergerweg in Zuidwolde ligt er al. Over de plek zijn Veilig Verkeer Nederland afdeling De Wolden en Gemeentebelangen echter helemaal niet te spreken. Volgens wethouder Liesbeth Koster is de huidige plek de meest logische.

De oversteek, die nu op de komgrens ligt, had volgens VVN en Gemeentebelangen beter veertig meter verderop, op de kruising met de Boslaan/Sparrenlaan, gelegd kunnen worden. Dat had volgens deze partijen makkelijk gekund omdat de kruising volgens hen volgend jaar toch wordt opgeknapt.

De twee klussen hadden in één keer gekund, stellen de partijen. 'Hiermee is de kans om kostenneutraal een veilige situatie te creëren voorbij gegaan', aldus Gemeentebelangen. 'Nu ontstaan twee bijzondere verkeerssituaties binnen een zeer geringe afstand.'

Gemeentebelangen vraagt het college of de oversteek nog verlegd kan worden naar de kruising.

Wethouder Liesbeth Koster zegt dat deskundigen uitgebreid gesproken hebben over de beste oplossing en bewust hebben gekozen voor de komgrens van Zuidwolde. 'Het is het meest veilig om zo'n oversteek neer te leggen op de plek waar automobilisten toch al snelheid moeten minderen, dus waar je het dorp binnenkomt.' Daarnaast is het volgens haar beleid dat er zo min mogelijk drempels in de bebouwde kom liggen in De Wolden. Het is volgens Koster maar de vraag of bij eventueel onderhoud van de Steenbergerweg een plateau op de kruising neergelegd zou worden.

Rita Barla, voorzitter van Veilig Verkeer Nederland afdeling De Wolden en lid van de klankbordgroep, heeft enige tijd al laten weten dat de beoogde plek voor de fietsoversteek niet handig was. 'Het is een rare oversteek, het zou handiger zijn deze bij de Boslaan te leggen', aldus Barla. 'Nu zijn er veel borden bijgekomen en een oversteek', zegt ze. Rita Barla denkt dat het extra geld dat aanpak van de kruising op dit moment met zich mee zou brengen, het grootste struikelblok is geweest.

Veilig Verkeer Nederland heeft Gemeentebelangen gewezen op de kwestie en deze partij heeft het college een schriftelijke vraag gesteld. 'Naar verluidt was de aannemer bereid dat budgettair neutraal zo te doen. Het geld dat we daardoor niet nodig hebben om het kruispunt over enkele jaren opnieuw in te richten zou kunnen worden aangewend voor het verlengen van het fietspad van de komgrens tot de kruising', aldus Gemeentebelangen.

De informatie is enkele weken mondeling besproken met het college en daarbij heeft Gemeentebelangen aangedrongen op snel handelen. 'Ondanks dat is het plateau onlangs aangelegd bij de komgrens', constateert de partij enigszins teleurgesteld.

Gemeentebelangen wil van het college weten of er nog mogelijkheden om zonder extra kosten de door VVN gewenste situatie te creëren.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden