De Wolden zoekt overal geld voor ambities

17-06-2011

VVD: ozb mag toch omhoog

Zuidwolde - De VVD in De Wolden is toch akkoord met verhoging van de onroerend zaakbelasting (ozb) voor bedrijfspanden. De radicale ommezwaai in één week tijd volgt na een gesprekje met wethouder Henk Lammers. En daarmee heeft deze CDA'er ruim twee ton binnengehaald. Zo bleek gisteren tijdens de algemene beschouwingen.

De Wolden worstelt met de financiën. Grote ambities, maar weinig centen op zak. Alles moet dus efficiënter en goedkoper. Het college wilde 10 miljoen uit de algemene reserve halen voor investeringen, zoals bijvoorbeeld in het centrum. De raad ging akkoord met vier miljoen. Zes miljoen blijft in die reserve en levert jaarlijks drie ton rente op. Die rente mag het college jaarlijks investeren. Daar komt jaarlijks nog eens vier ton bij. Dat geld komt uit de begroting. En dat kan door op jaarbasis niet 1,2 miljoen te bezuinigen en aan extra inkomsten binnen te harken, zoals gepland, maar vier ton extra, dus 1,6 miljoen.

Daarvoor is die ozb-verhoging onvermijdbaar, stelt de VVD. En ook het onderwijs en maatschappelijk werk moeten bijdragen: tien tot twintig procent bezuinigen. De stichting welzijnswerk moet tien procent inleveren. "Door niet aanbodgericht, maar vraaggericht te werken."

En de zoektocht naar geld gaat voort. Gekeken wordt of de gemeentelijke organisatie kleiner kan door meer gebruik te maken van specialisten die op afroep beschikbaar zijn. Ook wordt gekeken of kennis met andere gemeenten is in te huren. Er komt een onderzoek (zo'n 25.000 euro) naar eventuele privatisering van de buitendienst. Wel wil het college extra geld uitgeven voor een communicatie-medewerker. Dit omdat grote plannen kunnen mislukken door gebrekkige communicatie.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden