Raad is zuiniger dan het college

17-06-2011

Gemeenteraad geeft opdracht: 1,6 miljoen euro korten

Zuidwolde - De gemeenteraad heeft het college van De Wolden opdracht gegeven de komende jaren 1,6 miljoen te bezuinigen. Hiermee gaat de raad verder dan B en W, die voor 1,2 miljoen gingen. Ondanks deze bezuinigingen wil ook de raad dat De Wolden een ontwikkelgemeente wordt. Er moet vanaf 2014 jaarlijks zeven ton beschikbaar zijn voor investering in nieuw beleid.

De gemeenteraad werkte zich gisteravond door een behoorlijk pak moties en amendementen, waarvan het merendeel werd aangenomen. Er was deze week al enig voorwerk gedaan, zodat de partijen hun kansen goed konden inschatten. Er lagen ook enkele nieuwe moties en amendementen. Zo zette de raad een streep door het plan van het college om 10 miljoen uit de algemene reserve te halen voor nieuwe projecten. Vanaf 2014 moet er jaarlijks zeven ton beschikbaar zijn en als overbrugging voor de komende jaren wil de raad nu 4 miljoen uit de spaarpot halen. Bij 10 miljoen zou het renteverlies vijf ton zijn, bij vier miljoen is dit twee ton. De drie ton verschil wordt onderdeel van het toekomstige investeringspotje van zeven ton. De overige vier ton moet nog ergens gevonden worden. Geen 1,2 miljoen aan bezuinigingen dus, maar 1,6 miljoen. De uitwerking van deze opdracht wordt komend najaar in de begroting 2012 zichtbaar.

Daarnaast wil de raad dat er onderzoek wordt gedaan naar hoe de gemeentelijke organisatie eruit moet zien als alle plannen worden uitgevoerd. Dit kon op steun rekenen van het college.

Enkele moties en amendementen sprongen eruit. Zo komt er een onderzoek naar hoe de succesvolle buitendienst Woldwerk meer zelfstandig kan werken, wordt in overleg met het kunstplatform gekeken naar eventuele verkoop van delen van de kunstcollectie van de gemeente, komt er een toekomstvisie Onderwijs waarin wordt gekeken naar kleine scholen en moet er inzicht komen in de producten die Stichting Welzijn De Wolden levert. Deze stichting moet volgens het college tien procent inleveren, maar de raad wil eerst zien wat Welzijn zoal doet.

Wethouder Jan ten Kate meldde verder dat onderzoek wordt gedaan naar waar kunstgrasvelden kunnen komen, hoe ze gefinancierd kunnen worden en of de vrijkomende velden gebruikt kunnen worden voor woningen of bedrijven.

Burgemeester Peter Snijders maakte tot slot zijn excuses voor het schenden van afspraken tijdens de behandeling van deze kadernota.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden