Welstand ter discussie

20-06-2011

De Wolden wil af van bouwprocedures

Zuidwolde Het welstandstoezicht op bouwplannen in De Wolden heeft mogelijk zijn langste tijd gehad. De gemeente wil bouwaanvragen sneller afhandelen en af van gesteggel en procedures inzake de beeldkwaliteit van bouwsels.

De gemeenteraad gaat hiervoor binnenkort zijn licht opsteken in Boekel. Die gemeente werkt zonder welstandstoezicht. Bouwplannen kunnen hier binnen een half uur worden goedgekeurd, aldus wethouder Jan ten Kate. Hij heeft met de andere collegeleden onlangs een bezoek gebracht aan de Brabantse 'vrijstaat'.

"Die gemeente werkt met een lijst van architecten die precies op de hoogte zijn van wat wel en niet mag. Wie met zo'n architect in zee gaat, hoeft alleen zijn plannen in te leveren. Ze worden enkel gecontroleerd op volledigheid. Daarna kunnen mensen aan de slag. Steekproefgewijs wordt gecontroleerd. Lapt een architect regels aan zijn laars, dan krijgt hij een gele kaart. Bij een volgende overtreding wordt hij van de lijst geschrapt en worden zijn plannen wel uitgebreid getoetst. De discussie over wat wel en niet kan, wordt zo dus gevoerd aan de keukentafel tussen de architect en zijn opdrachtgever", aldus wethouder Jan ten Kate.

Diverse partijen in de gemeenteraad vinden welstandstoezicht omslachtig. Het CDA heeft voorgesteld naar Boekel te gaan. Raadslid Douwe Oosterveen van Gemeentebelangen is voor afschaffing van welstandsprocedures. "Ze worden als hinderlijk ervaren. Het kost de gemeente geld en tijd. Ik geloof ook in het gezond verstand en eigen verantwoordelijkheid. Mensen die bouwen moeten zich toch houden aan regels in het bestemmingsplan en het bouwbesluit." Volgens wethouder Jan ten Kate kan bovendien nog een beeldkwaliteitsplan worden ingesteld voor een gebied om uitwassen te voorkomen.

Directeur Olav Reijers van het Drents Plateau, dat voor tien Drentse gemeenten het welstandstoezicht uitoefent, schrikt niet van de plannen. "Kleine plannen kun je snel afhandelen, desnoods ambtelijk. Voor bijzondere plekken, zoals de Dr. Larijweg in Ruinerwold, Steenbergen en Ten Arlo, zou ik toch kiezen voor welstandstoezicht."

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden