Raad worstelt met conciërges

01-07-2011

Zuidwolde - Het deed diverse gemeenteraadsleden flink pijn, maar uiteindelijk werd het besluit gisteravond toch genomen. Vier conciërges op scholen in De Wolden verliezen in 2012 hun baan, drie zijn 57, 5 jaar en ouder en mogen tot 2015 aan het werk blijven. Gemeentebelangen hield lang de poot stijf, maar ging uiteindelijk overstag. Wel onder strikte voorwaarden. Zo moet het college elke stap in het proces van tevoren meedelen aan de raad, moet er meer overleg worden gepleegd met het cliëntenplatform en moet met de scholen worden onderhandeld over mogelijkheden de conciërges met behulp van andere geldpotjes aan het werk te houden. De vier mensen die jonger zijn dan 57,5 jaar kunnen eerst op eigen kracht een andere baan vinden, lukt dat niet, dan wordt outplacement aangeboden. Nazorg is er ook.

De discussie ging over zeven zogeheten ID en WIW-banen, overgebleven uit de oude Melkertbanen. Deze banen waren bedoeld als tijdelijke opstap naar een echte baan, maar zover kwam het met deze zeven niet. Het zijn conciërges bij de scholen in De Wolden en een onderhoudsman bij VV Zuidwolde en in totaal betaalt De Wolden hiervoor 150.000 euro aan subsidie. Dit legt nu echter een te groot beslag op het Participatiebudget en daarbij krijgt de gemeente vanaf 2012 minder budget voor re-integratie. Dat deze banen op deze manier niet in stand gehouden kunnen worden, was de meeste raadsleden wel helder, maar ze gingen niet onmiddellijk akkoord met het voorstel van het college.

Kees de Rijk was vurig in zijn betoog. 'Als deze regeling vervalt, komen deze mensen in een sociaal isolement en dat willen we niet. Deze mensen kun je niet helpen aan ander werk, dat gaat niet lukken.' De PvdA was de enige partij die de 150.000 euro dan maar voor lief wilde nemen.

Gemeentebelangen was ook strijdbaar. De partij wilde het voorstel pas na de zomervakantie behandelen en de komende tijd gebruiken om beter te overleggen met het cliëntenplatform en de scholen. Burgemeester Peter Snijders kwam de partijen tegemoet. 'We zullen jullie informeren hoe deze mensen worden bemiddeld naar ander werk toe en we kunnen met de scholen te onderhandelen', aldus Snijders. Volgens het CDA hebben de scholen zeker andere subsidiemogelijkheden.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden