Groen licht voor plan d'Olde Kamp

27-10-2011

Erik Verheijen. Het enige raadslid dat zich tegen de plannen keerde.   Boom regionale uitgevers / Wilbert Bijzitter

Raadsleden hameren op goede maatregelen voor verkeersveiligheid

Ansen - De plannen voor 125 recreatiewoningen op recreatiepark d'Olde Kamp in Ansen kunnen verder. De gemeenteraad gaf gisteravond groen licht voor het bestemmingsplan. De raadsleden onderkenden dat het plan zorgt voor onrust in Ansen, maar zagen de combinatie van recreatie en zorg ook als kansvol.

Een moeilijk verhaal, een dilemma, het wringt. Met dit soort bewoordingen bespraken de raadsleden het plan voor de uitbreiding van d'Olde Kamp. 'Het plan heeft in Ansen gezorgd voor een tweedeling, het gaat echter niet alleen om Ansen, maar om de hele gemeente', meende Wim Kamphuis (CDA). Die denkwijze was bij meerdere fracties te beluisteren. 'Het is een aanvulling op het bestaande recreatieaanbod. Daarnaast wordt het plan getrokken door ondernemers met een bewezen staat van dienst', stelde Anneke Assink (PvdA). 'Het concept recreatie en zorg is uniek, hiermee vergroot je de kans van slagen enorm', vond Henny Scheper (VVD). Het plan moet gefaseerd worden uitgevoerd en de raad wil dat de zorgwoningen het eerst aan bod komen. Een snel overleg met Bert en Elly van Zanten van d'Olde Kamp leerde dat de ondernemers gevoelig waren voor deze argumentatie.

De landschappelijke inpassing zal wel lukken door de lage bebouwingsdichtheid, oordeelde de meerderheid van de raad, maar over de verkeersveiligheid waren wat meer twijfels. Diverse fracties pleitten ervoor het fietspad langs de Dwingelerweg versneld aan te leggen.

Subsidie

Een moeilijk verhaal volgens wethouder Jan ten Kate. Een aanvraag voor BDU-subsidie voor dit pad is onlangs afgewezen en de gemeente wil alleen fietspaden aanleggen als er cofinanciering is. 'Het park zorgt in drukke perioden maar voor tien procent extra verkeer, dan is het lastig om de ondernemers te vragen mee te betalen', vindt Ten Kate. De gemeente wil wel aanpassingen doen aan de weg, zodat er een veilige situatie komt. Er komen een plateau en voetpaden.

Tegenstand

Alleen GroenLinks keerde zich tegen het plan. '125 Huisjes op 26 voetbalvelden. Dat is een grootschalig park. Het is de vraag of je dat de gemeenschap van Ansen wel moet aandoen', aldus Erik Verheijen. GroenLinks ziet geen draagvlak voor het plan, vreest voor planschade, twijfelt aan de economische haalbaarheid en de planologische invulling en ziet het plan niet als impuls voor de toeristische sector.

De fractievoorzitter van GroenLinks beschuldigde de gemeente overigens ook van gegoochel met cijfers in de beantwoording van de zienswijzen. Wethouder Jan ten Kate nam afstand van deze aantijging. 'Dat soort dingen doen wij niet', zei hij stellig.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden