Reactie wethouder ten Kate op schaalvergroting in de melkveehouderij mét ruimtelijke kwaliteit

21-12-2011

Boerderijen om trots op te zijn.

In deze brochure doen de Natuur en Milieufederatie Drenthe en LTO Noord voorstellen voor een Drentse aanpak bij schaalvergroting in de melkveehouderij mét ruimtelijke kwaliteit.

Schaalvergroting
Schaalvergroting in de melkveehouderij in Drenthe is een ontwikkeling die al geruime tijd aan de gang is en de komende jaren doorzet. Alle Drentse gemeenten hebben met deze ontwikkeling te maken. De vraag is: hoe zorg je dat de schaalvergroting zo plaatsvindt dat de melkveehouderijen in het Drentse landschap passen en bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van Drenthe. Melkveehouderijen als logisch onderdeel van het landschap.

Drentse aanpak
In het project ‘Smaakmakende boerderijen in ’t Olde landschap’ heeft de Natuur en Milieufederatie Drenthe samen met LTO Noord de mogelijkheden verkend voor ruimtelijke inpassing van schaalvergroting in de melkveehouderij. Dit heeft geresulteerd in een aantal voorstellen voor een Drentse aanpak. Deze voorstellen, de bevindingen en aanbevelingen van het project staan beschreven in de brochure Boerderijen om trots op te zijn.

 Reactie wethouder Jan ten Kate (Gemeentebelangen De Wolden) gemeente De Wolden:

"Schaalvergroting in de melkveehouderij is een gegeven, de agrarische sector in Drenthe moet ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Nu wordt er bij uitbreiding van melkveehouderijen vaak naar de grenzen van het bouwblok gezocht, maar dat blijkt nooit de beste oplossing. Niet voor het bedrijf zelf en niet voor de ruimtelijke kwaliteit. Wat mij aanspreekt in de voorgestelde werkwijze van de Natuur en Milieufederatie Drenthe en LTO Noord is de pragmatische aanpak ervan en het uitgangspunt van een bouwkavel in plaats van een bouwblok. Ik ben er voorstander van dat een ondernemer bij de allereerste plannen, nog voordat de eerste schetsen er zijn, naar de gemeente komt. Dan kunnen alle betrokkenen er met een open mind naar kijken en ermee aan de slag gaan. Natuurlijk moet iedereen aan alle regels en procedures voldoen, en als gemeente moet je dat proces zorgvuldig begeleiden, maar ik vind het goed dat alle partijen in dat eerste stadium de intentie naar elkaar uitspreken dat je eruit wilt komen. Binnen de gemeente De Wolden werken we trouwens al een tijdje volgens deze werkwijze als een initiatief strijdig is met bestaand ruimtelijk ordening-beleid. De ervaringen zijn positief."

 

Brochure
De brochure is dan ook te downloaden via www.nmfdrenthe.nl. Wie de brochure graag digitaal via de e-mail wil ontvangen, kan een bericht sturen aan info@nmfdrenthe.nl onder vermelding van ‘brochure Boerderijen om trots op te zijn’.

Contactpersoon
Judith van den Berg (j.vd.berg@nmfdrenthe.nl)

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden