Wethouder onder vuur

23-12-2011

 Onderzoek rekenkamer over brede scholen Zuidwolde

ZuidwoldeOnderwijswethouder Liesbeth Koster (VVD) haalde gisteravond opgelucht adem. Een motie van wantrouwen bleef haar, vlak voor de kerst, bespaard. "Maar het vertrouwen in deze wethouder is tot een minimum gedaald", concludeerde Douwe Oosterveen (Gemeentebelangen) spijkerhard.

Koster lag bij de raad flink onder vuur over het planontwikkeling voor de nieuwe openbare brede school Het Groene Hart (fusie van d'Ekkelboom en de Zwermkorf) aan de Schoolbrink in Zuidwolde. Daarbij is veel misgegaan. Een stijging van de bouwkosten met 700.000 euro en miscommunicatie tussen de wethouder en de raad. En als klap op de vuurpijl het onverwacht wegvallen van een rijkssubsidie van een half miljoen euro.

Desondanks stelde de raad een krediet van ruim 2,7 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van de openbare brede school. Die begint in januari en moet bij het begin van het schooljaar 2012/2013 klaar zijn. De fracties stonden eigenlijk voor een voldongen feit. Er waren immers met de betrokken scholen verplichtingen aangegaan en verwachtingen gewekt.

Koster moest harde woorden - 'falend procesbeheer', 'ernstige onvoldoende' en 'migrainedossier' slikken. "We zijn met z'n allen het financieel overzicht kwijtgeraakt", benadrukte Oosterveen. Hij kwam namens de coalitiepartners CDA en VVD met een motie om de rekenkamercommissie een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de vorming van de brede scholen in Zuidwolde. De motie kreeg raadsbreed steun.

Het mislopen van de 500.000 euro rijkssubsidie vinden de fracties 'uitermate pijnlijk'. De reeds geïnde subsidie wordt teruggevorderd omdat de openbare brede school pas in 2012 wordt gebouwd. Volgens de deadline van het ministerie had de school er dit jaar moeten staan. Strijdbare Koster erkende dat ze de raad over de deadline had moeten inlichten. "Ik ben verantwoordelijk, zie het onderzoek met vertrouwen tegemoet."

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden