Rapport moet traject helder maken

23-12-2011

Deadline voor bouw in geen enkel raadsvoorstel

Zuidwolde - De gemeenteraad van De Wolden wil op enkele vragen rond realisatie van de openbare brede school in Zuidwolde duidelijke antwoorden zien. Dat gaat vooral om de kosten en de handel en wandel van de wethouder.

Het rapport moet helderheid geven over de opbouw van de kosten van de 2,5 miljoen kostende openbare brede school, de financiële bijdrage van de gemeente en een verklaring voor de stijging van de kosten en daling van de inkomsten. Daarnaast moet de rekenkamer de taken en verantwoordelijkheden van de wethouder evalueren. De gemeenteraad wenst uiterlijk 31 maart 2012 een rapportage. Het is nog niet bekend of de rekenkamer dit op zo korte termijn kan doen. De school kan intussen gebouwd worden, maar de raad wil geen enkele overschrijding meer zien van het budget.

Aanleiding voor dit onderzoek is het mislopen van vijf ton Rijkssubsidie omdat de termijn van 31 december 2011 niet gehaald werd. De bouw moet nog starten en de gemeente ging er vanuit dat uitstel mogelijk was. Dat zo’n uitstel alleen mogelijk is als er nog bezwaren lopen, wat in Zuidwolde niet het geval is, viel wethouder Liesbeth Koster in oktober bijzonder rauw op het dak. ‘Het was een enorme schok.’

Meerdere raadsfracties gaven aan dat de wethouder eerder aan de bel had moeten trekken over het niet halen van de deadline van 31 december. Wethouder Koster vindt dat die partijen daarmee een punt hebben. Nergens in de raadsstukken is die bewuste deadline genoemd.

Gemeentebelangen had graag in juni ook een nieuw voorstel gezien toen bleek dat het onmogelijk was zowel het gebouw van de Hoeksteen als het gebouw van d’Ekkelboom te verwerken in het nieuwe gebouw. Ook dat kon Liesbeth Koster zich achteraf gezien indenken.

Voorafgaand aan de behandeling spraken Henriëtte Slinkman, directeur van fusieschool obs Het Groene Hart, en Lina IJmker, voorzitter van de leerlingenraad, de raadsleden toe. ‘We voelen ons Het Groene Hart, hebben al goed onderwijs, maar we hebben nog één ding nodig: een mooi gebouw. Een brede school die aan al onze wensen voldoet’, sprak Lina IJmker in het openbaar in de raadzaal, alsof ze nooit anders gedaan had.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden