Beschermd Dorpsgezicht? DE GROETEN!

02-02-2013

Luister naar het radio-item van Radio Drenthe

(klik op de foto's voor een vergroting)

Onlangs heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) besloten het dorp Ruinerwold, en dan vooral de dubbele lintbebouwing buiten de dorpskern, bij de minister voor te dragen voor aanwijzing als beschermd dorpsgezicht. Dit bericht is bij de fractie van Gemeentebelangen met verbazing en verontwaardiging ontvangen.

Pieter Groot, woordvoerder van de fractie en toevallig ook inwoner van Ruinerwold verwoord het als volgt: “De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed moet voor aanwijzing van een beschermd dorpsgezicht een heel traject doorlopen. Onderdeel daarvan is dat advies moet worden ingewonnen bij de betreffende gemeente en provincie. In het geval van Ruinerwold hebben beide overheden negatief geadviseerd. Wij zijn erg verbaasd dat een overheidsdienst de mening van de inwoners van Ruinerwold, de gemeente en de provincie zo maar naast zich neer legt. En dat terwijl de rijksoverheid nu juist zegt meer burgerparticipatie te willen.”

De provincie Drenthe vind aanwijzing als beschermd dorpsgezicht niet nodig omdat de gemeente De Wolden in bestemmingsplannen en de welstandsnota al genoeg voorwaarden heeft opgenomen om de bescherming van Ruinerwold te garanderen.

“Als gemeente hebben we vooral goed geluisterd naar de inwoners van Ruinerwold,” vervolgt Groot. “Gemeentebelangen heeft burgerparticipatie hoog in het vaandel staan. Niet voor niets is de titel van ons verkiezingsprogramma ‘De Burger Is Meester.’ De inwoners van Ruinerwold waren er duidelijk over dat ze liever geen beschermd dorpsgezicht hebben. En als Gemeentebelangen hebben we in de raad dus aangegeven dat ook niet te willen. We hebben onze eigen regels ter bescherming van Ruinerwold en dat vinden wij voldoende. Gelukkig was een meerderheid van de raad het met ons eens.”

Ondanks de adviezen van gemeente en provincie is de RCE dus van plan Ruinerwold toch aan te wijzen als beschermd dorpsgezicht. Gemeentebelangen is het hier niet mee eens en roept inwoners van Ruinerwold die er net zo over denken hun stem te laten horen.

“We hebben ansichtkaarten laten drukken die in Ruinerwold en omgeving huis-aan-huis zullen worden verspreid. Inwoners die het niet eens zijn met de aanwijzing als beschermd dorpsgezicht kunnen deze kaart opsturen naar de Tweede Kamer om zo hun mening te laten blijken. Wij hopen dat we zo de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nog op andere gedachten kunnen brengen.

 

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden