Strakkere kaders voor nieuwe bruggen Ommerweg te Zuidwolde

26-09-2013

Bruggenbeheersplan

Tijdens de raadsvergadering van 26 september heeft de fractie van Gemeentebelangen ingestemd met de aanleg van een nieuwe brug over de Reest in de Ommerweg bij Zuidwolde. Samen met de VVD hebben we echter wel een amendement ingediend om de uitvoerings- en financiële kaders strakker te krijgen. Voor ons gevoel hadden we op dit project te weinig inzicht in de financiën, we hebben daarom geopperd dat de rekenkamer eens onderzoek zou kunnen doen hoe de raad duidelijker kaders kan stellen bij (grote) infrastructurele projecten.
Onderstaand onze tekst zoals die tijdens de vergadering is uitgesproken

1e Termijn

De brug in de Ommerweg, want daar gaat het vanavond feitelijk over, houdt ons toch al een jaartje of wat bezig. Nu ligt er een concreet plan, met bijbehorende financiering.
Het college stelt voor te kiezen voor variant d; een verbijzonderde verkeersbrug met standaard fietsbrug. de fractie van Gemeentebelangen stemt daarmee in. Maar, in de notitie worden bij variant d twee mogelijke fietsbruggen genoemd. Een houten brug à €.60.000 en een beton/staal/composietbrug à €.94.000. Dat is nog wel een verschil. In het voorstel staat dat een houten brug in het plan is opgenomen, maar dat vinden we in het besluit niet terug. Evenzo vinden we in het besluit geen bedragen voor beide bruggen. de fractie van Gemeentebelangen vindt dat, vanuit het oogpunt van SMART-formuleren, controleerbaarheid en transparantie, het wel gewenst is deze gegevens in ons besluit op te nemen. Wij zullen een amendement indienen om dat te bewerkstelligen.
In het verleden heeft de raad af en toe geld overgeheveld van het ene krediet naar het andere. Dat wordt ook nu voorgesteld. Van de €.400.000 die voor fase twee van het bruggenbeheersplan geoormerkt in de Reserve Investeringsprojecten zit, zal 177.000 gebruikt worden om het tekort in fase 1 te dekken. de fractie van Gemeentebelangen vindt dat onwenselijk. De transparantie en controleerbaarheid is ook hier in het geding. Wij willen daarom voorstellen het tekort van fase 1 te dekken uit de Algemene Reserve. (Daar zal immers bij fase twee ook het de aanvulling vandaan moeten komen) Wanneer we het zo doen, hebben we vanaf fase twee weer duidelijk inzicht in de kredieten per project. Wij hebben dit in ons amendement opgenomen.
Amendement indienen
Met dit amendement kunnen we van harte instemmen met de aanleg van de nieuwe bruggen in de gekozen uitvoering. De Ommerweg krijgt een fraaie en veilige entree naar de gemeente De Wolden.

2e termijn

Voorzitter, in onze eerste termijn hebben we een amendement ingediend om met name de financiële transparantie van het voorstel te verbeteren. Wij vonden dat die in het voorstel onvoldoende duidelijk was. In de aanloop naar deze vergadering heb ik daarom ook technische vragen hierover gesteld. Van de beantwoording werd ik nog niet erg vrolijk. Met name op financieel vlak heb ik niet de duidelijkheid gekregen die ik ervan gehoopt had. Wat mij wel duidelijk is geworden is dat de bijkomende kosten in sommige gevallen meer dan 100% van het oorspronkelijk geraamde bedrag zijn. Mijn conclusie is dat we als raad geen volledig inzicht in de kosten hebben. Het blijkt dus moeilijk om als raad de juiste vragen te stellen, ik heb die ervaring meer gehad in diverse dossiers. Het lijkt de fractie van Gemeentebelangen daarom goed dat de rekenkamer eens bekijkt hoe wij als raad onze kaderstellende en controlerende rol bij infrastructurele projecten beter kunnen vervullen.
 

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden