Bijdrage aanleg rotonde N375

11-12-2014

Punt4 Aanleg rotonde N375 Koekangerveld en beschikbaarstelling krediet
Raadsvergadering 11 december 2014
 
Is dit raadsvoorstel de oplossing voor een probleem of is dit een probleem voor een oplossing? Ter verduidelijking: Is een rotonde aan de Ruinerweg de oplossing voor de vele ongevallen aan de Koekangerveldweg of wordt door de provincie deze rotonde als oplossing gezien voor het door hen gecreëerde probleem om het aantal oversteken te verminderen c.q. af te sluiten?
Laat het duidelijk zijn voor ons als fractie van Gemeentebelangen De Wolden staat niet de ontsluiting van het gebied, niet de aansluiting op de N375, niet rijtijden maar de veiligheid voorop. Dat was zo tijdens de vorige bespreking en dat blijft zo met de keuze die we vanavond zullen maken.
 
In plaats van de eerst met het amendement gevraagde integrale visie op de hele N375 wordt de druk nogmaals opgevoerd door een uitspraak van deze raad te vragen enkel en alleen gebaseerd op de oude reeds bestaande gegevens en op basis van financiën. Hoe aardig, het maakt niet uit welk besluit maar bij geen besluit kun je fluiten naar je geld!
Alleen hierdoor zou je al bijna in de Pietje Bell stand komen en maar helemaal geen besluit nemen en de oversteken gewoon open houden of een voorstel voor twee halve rotondes indienen.
U kent Gemeentebelangen en aan zo’n houding zou niemand wat hebben. Van ons wordt een keuze gevraagd en dat is wat wij zullen doen. Vanavond zullen wij na het afwegen en beargumenteren van alle naar voren gebrachte punten door betrokken inwoners, dorpsbelangen, college en provincie in ieder geval een voorkeur uitspreken voor de plaats van een rotonde om op die manier in ieder geval de financiën die nodig zijn voor verbetering van de veiligheid veilig te stellen. 
Naar onze mening zijn er 3 overwegingen waarop door de verschillende fracties in deze raad een keuze gemaakt zou kunnen worden: 1)financieel, 2)de ontsluiting van Koekangerveld en 3)veiligheid.
Er wordt wel eens gezegd een slechte vraag bestaat niet, in dit geval geldt dan: Welke keuze er ook gemaakt wordt een slechte keuze bestaat niet. Alleen gebruikt iedereen andere argumenten en daar weten we inmiddels alles van als fractie van Gemeentebelangen, als raad, als je kijkt naar alle brieven/mailtjes en ook nu weer insprekers. Voor ieder argument is wel een tegenargument, voor iedere vraag is er wel weer een andere vraag te bedenken.
En zo komen we uiteindelijk bij de vraag: wat is de keuze van de fractie van Gemeentebelangen?
 
Ik noemde het al aan het begin van mijn bijdrage: onze keuze is een afweging op basis van veiligheid. Naar de mening van Gemeentebelangen krijg je met een rotonde in de Ruinerweg een verschuiving van het veiligheidsprobleem naar de kern van Koekangerveld. En eigenlijk doen wij op dat moment precies hetzelfde als de provincie en wat wij eigenlijk niet willen; wij creëren een probleem elders, in de kern, met onze oplossing, de rotonde aan de Ruinerweg. Met de sterke toename van het aantal verkeersbewegingen in de kern richting rotonde creëren wij een onveilige situatie!
Mijn fractie kiest daar niet voor en vandaar onze keuze voor de aanleg van een rotonde aan de Koekangerveldweg.

Wat ons betreft zijn alle andere bijkomende argumenten; economisch belang, ontsluiting, reistijden, recreatie/toerisme enz.  wat Gemeentebelangen betreft in ieder geval dan ook van ondergeschikt belang aan dit ene, dit veiligheidsaspect. Zelfs de financiën, want wij zijn ons terdege bewust van het feit dat er nog 2 ton voor aanpassingen aan de Koekangerveldweg boven tafel moet komen. Wat ons betreft willen wij hier een handreiking doen aan het college omdat de oplossing te vinden is in de volgende punten die op de agenda staan: Punt 5 de decemberrapportage 2014 en Punt 6 aanpak achterstallig onderhoud wegen. Portefeuillehouder, neem wat ons betreft als er sprake is van achterstallig onderhoud aan de Koekangerveldweg dit mee bij de aanpassing om op die manier een deel van de kosten te verminderen. Daarnaast is er tevens sprake van een overschot bij de decemberrapportage. Zet deze in om het resterende deel te financieren.

Ter afsluiting, welke keuze er ook gemaakt wordt door deze raad neem in ieder geval de betrokkenen van waar de landbouwsluis komt mee in de wijze hoe deze eruit moet komen te zien. Zo ook de hulpverleningsdiensten. En mocht de bereikbaarheid tot een AED problemen opleveren heeft mijn fractie er geen probleem mee dit uit het beschikbaar gestelde budget te financieren.Onder druk wordt alles vloeibaar met dit besluit hopen wij dat dit ook bij de provincie zo blijft en er voortvarend aan de slag wordt gegaan om de veiligheid van onze inwoners zo snel mogelijk te verbeteren daar is het tenslotte allemaal om begonnen…toch?

 

 

 

 

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden