Mijn Ei - Ons Ei Brede scholen Zuidwolde

13-05-2009

Mijn Ei - Ons Ei

Brede Scholen Zuidwolde

Als fractie van Gemeentebelangen De Wolden willen wij graag het één en ander kwijt. Dit naar aanleiding van het Ei van een tweetal verontruste ouders in de Groene Post van 29 april over schoollocaties.

Allereerst zijn we blij met de betrokkenheid van ouders die blijkt uit het ei. Men ziet duidelijk mogelijkheden voor de Protestants Christelijke scholen. Men roept de ouders op zich ermee te bemoeien, en roept het bestuur van die scholen op om de beide scholen onder één dak te brengen aan de Heidelaan, nu de gemeenteraad heeft bepaald dat de openbare scholen samen aan de Schoolbrink een brede school gaan vormen.

Hoe is het zo gekomen? Tot begin 2007 hebben het bestuur van de openbare scholen en de VCPOZD, het bestuur van de Pr.Chr. scholen, overleg gevoerd met het gemeentebestuur over de vorming van brede scholen in Zuidwolde. Dit overleg heeft tot niets geleid. Het college van B&W heeft daarom begin 2007 besloten dat er geen brede scholen in Zuidwolde zouden komen. Einde verhaal! Of niet?

Als fractie hebben wij de handschoen opgepakt. We hebben middels een motie het college gevraagd weer met de besturen in gesprek te treden. Deze gesprekken hebben helaas niets opgeleverd. Daarom heeft de fractie van Gemeentebelangen een nieuwe motie ingediend, ditmaal samen met PvdA en VVD. In die motie hebben we het college gevraagd over te gaan tot het stichten van twee brede scholen (Schoolbrink en Heidelaan). De schoolbesturen mochten bepalen welke scholen onder één dak zouden gaan. Helaas heeft ook dat (derde!) overleg niets opgeleverd. Daardoor konden er nog steeds geen brede scholen gevormd worden. Of wel? Ineens was er het idee van alle scholen onder één dak: de uni-locatie. Geboren uit armoede, omdat de schoolbesturen geen overeenstemming konden bereiken. In het Ei van 29 april spreekt men wat betreft die uni-locatie van populisme. Oftewel wij laten onze oren hangen naar de massa. Niets is echter minder waar. Tegen de stroom in hebben we onze bezwaren kenbaar gemaakt en vastgehouden aan twee locaties. Het was makkelijk genoeg geweest om boven op de 3 mln. die twee brede scholen op de huidige locaties gaan kosten, nog eens 7 mln. extra uit te geven voor een uni-locatie waarmee iedereen zei tevreden te kunnen zijn.

Al met al was er begin 2009 nog steeds geen overeenstemming tussen de schoolbesturen. Daarom hebben we (Gemeentebelangen, PvdA en VVD) een nieuwe motie ingediend. De raad heeft die motie unaniem gesteund en dus besloten beide openbare scholen versneld te laten fuseren en één brede school te laten vormen aan de Schoolbrink. Dit doet pijn bij het openbaar onderwijs. Men moet rekening houden met leermethodes en cultuurverschillen. En er zullen arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Tegelijkertijd heeft de raad het bestuur van het Pr.Chr. onderwijs opgeroepen met de scholen De Hoeksteen en De Zaaier een brede school te vormen aan de Heidelaan.

Die oproep van de raad blijkt nu door ouders gesteund te worden. Hoeveel steun er bij de ouders is zal moeten blijken. Laten we hopen dat de VCPOZD deze meningen serieus neemt en verstandige besluiten neemt. Het is nog niet te laat voor de vorming van een tweede brede school in Zuidwolde, want ook de leerlingen van het Pr.Chr. onderwijs hebben daar recht op!

Namens de fractie van Gemeentebelangen De Wolden, D. Oosterveen

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden