Raad wil dossier Ommerweg inzien

30-08-2008

ZUIDWOLDE - De gemeenteraad van De Wolden wil het dossier rond de onderhoudsplannen voor de Ommerweg in Zuidwolde inzien. Meerdere fracties betwijfelen of het college, en in het bijzonder wethouder Liesbeth Koster, de raad open geïnformeerd heeft.
Gemeentebelangen, gesteund door de PvdA, CDA, GroenLinks en ChristenUnie, nam gisteravond het initiatief voor een interpellatiedebat.
De partijen willen antwoord op de vraag of Liesbeth Koster op 15 mei openheid van zaken had moeten geven over de Ommerweg.
In maart van dit jaar nam een grote meerderheid van de raad een motie aan waarin het college opdracht kreeg te onderzoeken of het mogelijk is het onderhoud van Ommerweg te vervroegen. Dit onderhoud staat gepland voor 2010. Het college ontraadde dit ten zeerste, omdat hiermee de systematiek van het wegenonderhoudsplan werd verstoord en daarbij zou elk dorp wel een weg hebben die ze graag eerder opgeknapt wil zien. In de raadsvergadering van 15 mei kwam het antwoord van het college op de motie nogmaals ter sprake, waarbij het college nog steeds op hetzelfde standpunt stond.

Kort daarna is echter een aanvraag gedaan voor subsidie uit de Bijzondere Doel Uitkering verkeersveiligheid, onder andere voor de Ommerweg. Dit geld is bestemd voor 2009, met een uitloop naar 2010. De vijf raadsfracties vinden dat het college op 15 mei geheimzinnig heeft gedaan over de Ommerweg. Daarnaast is het besluit voor de subsidie niet gecommuniceerd met de raad. Begin juli werd bekend dat De Wolden een halve ton subsidie krijgt voor fietspaden en deels ook voor de Ommerweg.

Enno Laanstra verwoordde het gisteravond duidelijk: ‘Ik voel een grote discrepantie tussen de weerstand op de motie en de gretigheid waarmee later in een persbericht is gereageerd op het binnenhalen van de subsidie.‘

Liesbeth Koster was zich gisteravond van geen kwaad bewust. Ze kon niets geheimzinnigs vinden in de beantwoording van 15 mei en ze stelde dat er ook geen ander besluit is genomen over de Ommerweg, die nog steeds op de planning staat voor 2010. ‘We hebben niets achtergehouden.‘ Het debat werd gisteravond niet afgemaakt, omdat de PvdA eerst het dossier wilde inzien.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden