Plan Oldenhave haalt net de eindstreep

30-08-2008

zuidwolde/ruinen -

De Wolden gaat door met het uiterst gevoelige bouwplan Oldenhave-Bos in Ruinen. Een nipte raadsmeerderheid – met dank aan de stem van CDA'er Wim Laarman - kiest voor woningen in dit landschappelijke gebied. Omwonenden zijn faliekant tegen en zijn bereid door te vechten tot aan de Raad van State.

Het bouwplan Oldenhave-Bos bezorgde de CDA-fractie donderdagavond in de raadsvergadering veel hoofdbrekens. De PvdA, GroenLinks en ChristenUnie waren meteen duidelijk: géén woningen in dit mooie landschap

Ook Gemeentebelangen en de VVD lieten er geen misverstand over bestaan: wél woningen neerzetten omdat vooral de jonge inwoners van Ruinen (de starters) erom schreeuwen.
Hierdoor kwam de verantwoordelijkheid bij het CDA te liggen. Fractievoorzitter Wim Lutgendorff pleitte voor goedkopere huizen van rond de 160.000 euro en stelde voorwaarden aan de invulling van het gebied Oldenhave-Bos. "Minder woningen, meer zichtlijnen en groen."
Hij vroeg verantwoordelijk wethouder Ank van der Ziel (Gemeentebelangen) hierover in gesprek te gaan met 03-Projectontwikkeling uit Zwolle en wilde besluitvorming twee weken opschorten. De wethouder zag er geen heil in om over de voorliggende exploitatieopzet te praten. Burgemeester Peter Snijders stoorde zich aan de 'schimmigheid' en hamerde bij het CDA op helderheid. Hij kreeg de volledige steun van de overige partijen.
Lutgendorff vroeg om een schorsing.

Na de hoofdelijke stemming, op verzoek van de fractie van Gemeentebelangen, zorgde Wim Laarman er met zijn minderheidstandpunt in de CDA-fractie voor dat de stedenbouwkundige planschets voor Oldenhave-Bos met 10 stemmen voor en 9 tegen de eindstreep haalde.
Van der Ziel reageerde zichtbaar opgelucht. Maar ze kan bij de verdere planontwikkeling en de bestemmingsplanprocedure rekenen op fel verzet van omwonenden. "Een schandalig besluit om in een gebied met grote cultuurhistorische waarde woningen te bouwen. Dat pikken we niet en hebben de steun van de Bond Heemschut", brieste Gerda Knol. "We gaan door tot aan de Raad van State", vulde Henk Benning haar aan.
De tegenstanders van het plan Oldenhave-Bos vinden dat er in Ruinen betere locaties zijn voor woningbouw: Neuzendijk en op de plek van het Groene Kruisgebouw.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden