Zwalkende raad

31-01-2009

Ik weet niet hoeveel Woldigers gisteravond de spanning van House hebben weerstaan en via Streekradio De Wolden de raadsvergadering van De Wolden hebben gevolgd, maar ik heb met ze te doen.

Ze zullen in volstrekte verwarring hun bed hebben opgezocht. Eén troost: aanwezig zijn in de raadzaal was gisteravond ook geen garantie voor begrip.

Als op 8 januari elke partij wil dat er drie varianten voor de nieuwe Hoofdstraat in Zuidwolde op tafel komen en het college stelt dit vervolgens zelf voor in een gewijzigd raadsvoorstel, dan lijkt er geen vuiltje meer aan de lucht.
Gisteravond wilde de meerderheid eerst echter weer één variant en daarna, zonder uitleg, toch weer drie varianten.

De raad van De Wolden lijkt de afgelopen maanden eigenlijk vooral druk met vergaderen tijdens schorsingen, waarna diverse partijen, vooral PvdA en de VVD, eerder ingenomen standpunten zonder verklaring een zwieper van 180 graden geven.
Probeer er dan nog maar een touw aan vast te knopen.
De raadsleden zelf konden - lees als: wilden - dat gisteravond ook niet uitleggen. De voltallige PvdA-fractie stelt zich op voor het perstafeltje om Henk Otto te laten vertellen dat ze hadden gehoopt dat Liesbeth Koster in de afgelopen weken toch een duidelijk kostenplaatje voor de Hoofdstraat had uitgerekend. Toen bleek dat Koster nog steeds niet verder kwam dan 'tussen negen ton en twee miljoen euro', besloten ze 'dan toch maar drie scenario's' te kiezen.
Klinkt plausibel. Wacht even... Het klinkt veel te plausibel om niet gewoon als argument te gebruiken in de raadzaal. Dit zal de reden dus niet zijn.
Dan maar naar Frits Timmerman van de VVD, die gebroederlijk naast Douwe Oosterveen (Gemeentebelangen) een kopje koffie staat te drinken. Waar bleef dat amendement nou ineens? 'Ja', zegt Frits aarzelend, 'er is even iets fout gegaan.' Meer wil Timmerman, gelegenheids-fractievoorzitter nu Annie ten Kate vakantie viert, er niet over kwijt. 'Laten we maar zeggen dat we het compromis wilden zoeken.' Dat geloof ik op zich wel, al had ik graag gehoord wat er nu echt fout ging.
Het publiek moest het gisteravond doen met wat er te zien was: een pisnijdige Jan van 't Zand van Gemeentebelangen die boze gebaren maakt naar de PvdA en tijdens de schorsing maar héél weinig overleg tussen Gemeentebelangen en de VVD. Gezellig joh, zo'n coalitie.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden