Geen bier, maar fris na de wedstrijd

12-09-2009

Zuidwolde - Een meerderheid van de gemeenteraad van De Wolden lijkt te voelen voor alcoholvrije sportkantines voor jeugd onder de 18 jaar. Sommige partijen zijn bereid sport- verenigingen te stimuleren met subsidie. Deelname moet wel op basis van vrijwilligheid gebeuren, wettelijk ligt de grens namelijk bij 16 jaar.

De PvdA, Gemeentebelangen, CDA, ChristenUnie en GroenLinks voelen ervoor sportverenigingen te stimuleren geen drank meer te schenken aan jongeren onder de 18 jaar.

Gemeentebelangen stelde al eerder dit jaar voor convenanten op te stellen met sportverenigingen. Een stimulering met subsidie om inkomstenderving op te vangen is bespreekbaar voor veel partijen. 'Je stuurt je kinderen naar de sport, niet naar de kroeg.

In de sportkantine komen de jongeren nu ongemerkt in aanraking met drank', stelde Jan ten Kate (Gemeentebelangen).

De VVD plaatste vraagtekens bij dit plan, omdat de landelijke grens op 16 jaar ligt. 'Je moet niet in De Wolden 18 jaar aanhouden, terwijl in omliggende gemeenten 18 jaar geldt. Dat is verschuiving van het probleem', aldus Jaap Dekker (VVD).

Alcohol in sportkantines kwam donderdagavond aan de orde toen de raad de notitie integraal alcoholbeleid 2010-2015 'nuchter bekeken' besprak. Volgens de partijen moet in het alcoholbeleid de nadruk op de jeugd liggen, maar ook de ouders en horeca worden een grote verantwoordelijkheid toegedicht.

'Ouders hebben de sleutel in handen van succes van het alcoholbeleid', vond Gemeentebelangen.

'Ouders moeten een voorbeeldrol vervullen', aldus Wim Kamphuis (CDA). 'Als alcoholgebruik in gezinnen geaccepteerd is, hoe wil je als gemeente er dan beleid op zetten. Hoe kun je aan horeca en sportverenigingen vragen geen drank te schenken aan jeugd als je het thuis zelf al niet kunt opbrengen?' Volgens het CDA mag er ook gekeken worden naar verplichte sluitingstijden voor cafés. 'Nu komt de jongeren na het stappen terug in het dorp en gaan ze verder in het plaatselijke café, dat tot vijf uur open is.'

Ook gemeenteraadsleden hebben volgens Mark Turksma (PvdA) een voorbeeldrol op het gebied van drankgebruik. Gemeentebelangen stelt zich ook streng op voor keten die zich niet houden aan het verbod drank te schenken aan jeugd onder de 16. 'Die verliezen hun bestaansrecht', redeneerde Jan ten Kate.

De VVD zat een beetje in een spagaat.

De partij is bang dat de grote groep van mensen die zich prima redden met alcohol lijdt onder de strenge beleidsregels die de gemeente wil opstellen.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden