Kunstgras toverwoord in advies Oranjewoud

07-10-2009

Veeningen - Door slim de velden voor voetbal en korfbal samen te voegen en een kunstgrasveld te realiseren, kan op het sportveld in Ruinen zo'n drie hectare vrijgespeeld worden voor woningbouw. Dit was een van de voorbeelden die Aaldert Hooijer van adviesbureau Oranjewoud gisteravond naar voren bracht tijdens een vergadering van Gemeentebelangen De Wolden.

De partij had Oranjewoud gevraagd inzicht te geven in een beter gebruik van de ruimte op sportaccommodaties, waarbij vooral gekeken moest worden naar kwaliteitsverbetering. Er zijn mogelijkheden genoeg, bleek al snel uit het onderzoekje van Oranjewoud en Gemeentebelangen gaat donderdag pleiten voor slimmer gebruik van sportaccommodaties. Volgens de partij hoort ook sport thuis in de ambities voor de Structuurvisie 2030, vooral omdat op de sportvelden ruimte gevonden kan worden voor bijvoorbeeld woningbouw.

Oranjewoud baseerde het onderzoek op de sportnota uit 2008, waaruit bleek dat diverse accommodatie te ruim in hun jasje zaten. Vooral in Ruinen, Koekange, de Wijk en Zuidwolde kan volgens het adviesbureau makkelijk ruimte gevonden worden.

De sportaccommodaties gaan er dan in kwaliteit op vooruit, terwijl de vrijgekomen ruimte beschikbaar komt voor uitbreiding van woningbouw of industrie.

Kunstgras blijkt hierbij het toverwoord en de bestuurders van sportverenigingen, die in groten getale op de bijeenkomst waren afgekomen, smulden al bij voorbaat.

Bestuursleden van KIOS, de enige vereniging in De Wolden die op kunstgras speelt, stelden dat hun ervaringen zeer goed zijn. De indeling van het veld, dat niet alleen voor wedstrijden maar ook voor trainingen wordt gebruikt, vraagt wat planning, maar het lukt wel volgens KIOS.

Addertje

Er is wel een addertje onder het gras. Het kunstgras kost veel geld en in De Wolden geldt nu eenmaal de regel dat een project niet vanzelfsprekend gefinancierd mag worden met geld uit grondverkopen van dezelfde locatie. Een hoogwaardig kunstgrasveld in ruil voor woningbouw is dus niet meteen mogelijk, daarvoor zal de gemeenteraad expliciet een besluit moeten nemen. Gemeentebelangen wil donderdagavond ervoor pleiten deze politieke keuze toch te maken.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden