Lokale partijen grootste in Drenthe

02-03-2010

ASSEN - De lokale partijen en D66 worden woensdag de winnaars bij de gemeenteraadsverkiezingen in Drenthe. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 1100 bezoekers aan de website van RTV Drenthe. De lokale partijen halen voor het eerst samen meer stemmen dan de PvdA, traditioneel de grootste partij in Drenthe. Alle andere partijen verliezen. De grote verliezer in dit onderzoek is de PvdA.

De lokale partijen winnen samen 9,6 procent en komen in totaal in Drenthe uit op 29,1 procent van de stemmen. D66 groeit met 3,9 procent naar 5,9 procent. De PvdA ziet haar aanhang in vier jaar tijd met 7,2 procent krimpen naar 25,7 procent.

Van de andere partijen houdt de VVD het verlies beperkt tot 2,3 procent en komt uit op 12,2 procent. De CDA- aanhang toont zich stabiel (-1,9 procent). Het CDA blijft de derde partij in Drenthe.

De potentiële aanhang van de PVV is in drie weken tijd gegroeid van 5 naar 9 procent. De PVV zou daarmee de vijfde partij van Drenthe zijn geworden. Deze potentiële PVV stemmers moesten in het kader van dit onderzoek aangeven, waarop ze nu gaan stemmen en daar is ook de uitslag op gebaseerd. Dat geldt ook voor de aanhang van Trots op Nederland. Rita Verdonk breekt met 1,1 procent geen potten in Drenthe.

RTV Drenthe deed drie weken geleden een vergelijkbaar onderzoek. Ook toen scoorden de lokale partijen en D66 heel goed, maar was de PvdA nog nipt de grootste.

Wat opvalt is dat het aantal zwevende, dus nog twijfelende kiezers, in drie weken enorm is afgenomen: van 21,7 procent naar 6,2 procent.

Lokale partijen lijken daar dus van te profiteren. En ook het aantal mensen dat zeker niet gaat stemmen is in drie weken gehalveerd.

De thuisblijvers geven als reden dat ze geen vertrouwen hebben in de gemeenteraad (49,3 procent), geen interesse (22,5 procent) en toch ook de identificatieplicht. De deelnemers aan de enquête zijn veelal tussen 35 en 64 jaar oud, met een piek in de leeftijdsgroep tussen 45 en 65 jaar.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden