Gemeentebelangen glorieus winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen

10-03-2010

Er komt eerst een informatieronde in De Wolden waarbij elke partij haar visie op de verkiezingsuitslag zal geven en de belangrijkste punten voor de komende vier jaar zal benoemen. Gemeentebelangen zal hiervoor het initiatief nemen. Deze partij werd woensdagavond glorieus winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen.

Bij een verkiezing waarbij de opkomst lager was dan vier jaar geleden en D66 na acht jaar weer meedeed, wist de partij ruim vierhonderd stemmen meer te halen dan in 2006.

,,Het is een fantastisch resultaat", aldus lijsttrekker Jan ten Kate woensdag aan het eind van de verkiezingsavond. Ten Kate had zelf op het stembureau in Koekange gezeten. ,,Bij het tellen van de stemmen bleek al dat we goed zouden scoren. Ik denk dat wij worden beloond voor de wijze waarop wij diep geworteld zijn in de samenleving."

De cijfers spreken voor zich. De opkomst in De Wolden liep terug van 68 procent naar 62,6 procent. Dit betekende dat er duizend stemmen minder zijn uitgebracht dan vier jaar geleden. Ook kwam D66 nieuw in de raad met 747 stemmen.

Desondanks wist Gemeentebelangen, als enige partij stemmen te winnen en steeg van vijf naar zes zetels in de raad. Henny Buld en Betty Vrielink wisten door voorkeurstemmen in de raad te komen. Dit gaat ten koste van Harold Benning en Pieter Groot. Andere grote winnaars waren D66 en de VVD. D66 is, met een zetel, voor het eerste vertegenwoordig in de raad van De Wolden. Tot 1998 zat zij wel in de raad van Zuidwolde. Lijsttrekker Albert Haar was blij met de comeback van zijn partij. ,,Dat is goed nieuws. Natuurlijk hebben wij landelijk de wind in de zeilen, maar wij willen ons geluid duidelijk laten horen in de raad." Ook VVD-lijsttrekker Liesbeth Koster was verguld met de uitslag. Haar partij blijft met vier zetels in de raad. ,,Maar wij zijn nu wel de tweede partij van De Wolden. De kiezers hebben ons beloond voor de lijn die wij de afgelopen jaren hebben gevolgd." Het CDA, ChristenUnie en GroenLinks blijven stabiel. Zij keren met respectievelijk vier, een en een zetel(s) terug in de raad. Voor het CDA leek het er even op dat zij terug zou gaan naar drie zetels, maar bij de verdeling van de restzetels kwam de vierde er toch weer bij. ,,Zo ging het vier jaar geleden ook", aldus lijsttrekker Dik Zantingh. ,,Toen kregen wij de restzetel ook door een lijstverbinding met de ChristenUnie." De nieuwe CU-voorman Jaap Wiechers was tevreden met de uitslag. ,,De ChristenUnie is een stabiele factor in de gemeente." GroenLinkslijsttrekker Erik Verheijen liet weten even bang te zijn geweest dat de partij uit de raad zou verdwijnen.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden