Drentse burgemeesters voor terugkeer stemcomputer

18-03-2010

ASSEN - Een ruime meerderheid van de Drentse burgemeesters wil de stemcomputer terug. Dat blijkt uit een belronde langs de Drentse gemeenten. Landelijk ging er tijdens gemeenteraadsverkiezingen nogal wat mis met het stemmen met het rode potlood. Dat terwijl het potlood juist weer was ingevoerd om het vertrouwen terug te krijgen, nadat twijfels waren ontstaan over de betrouwbaarheid van de stemcomputer. Volgens verschillende Drentse burgemeesters is ook het rode potlood fraudegevoelig.

Onder meer burgemeester Koetje van Hoogeveen is erg stellig. Volgens hem worden vele handelingen steeds vaker digitaal, dat moet volgens ook bij het stemmen doorgevoerd worden. Hij pleit onder meer voor stemmen via internet.

In de gemeente De Wolden is een motie aangenomen om de stemcomputer zo snel mogelijk te laten terugkeren. Het initiatief voor de motie kwam van Gemeentebelangen De Wolden.

Burgemeester Bijl van gemeente Emmen verkiest juist het rode potlood boven de computer. Hij vindt de stemcomputer gemakkelijker, maar kiest voor betrouwbaarheid.

Luister hier naar het interview met Jan ten Kate: http://audio.rtvdrenthe.nl/media/radio/2a29533d4fe85097c12576e800408243_wfiles_3.mp3

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden