Raad De Wolden buigt niet voor UnilocatieJa

21-05-2010

'Het spel is gespeeld'

'Onderzoek zou voor meer onrust zorgen'

Zuidwolde - Een grote meerderheid van de gemeenteraad van De Wolden voelde er gisteravond niets voor een haalbaarheidsonderzoek te laten uitvoeren naar een unilocatie voor de basisscholen in Zuidwolde. De trein rijdt en de unilocatie is een gepasseerd station, stelden de meeste fracties. 'Hoe serieus neemt de initiatiefgroep de raad, de schoolbesturen en al die betrokkenen die allang bezig zijn met de uitvoering?', hield Douwe Oosterveen (Gemeentebelangen) de leden van de initiatiefgroep voor.

Alleen ChristenUnie en D66 wilden de initiatiefgroep Unilocatieja een kans geven door in juni een voorstel voor zo'n haalbaarheidsonderzoek te behandelen. Albert Haar, fris in het proces, stelde dat het onderwijs in Zuidwolde met twee brede scholen terug gaat naar de jaren zeventig. GroenLinks zag er veel in de schoolbesturen nog eens uit te nodigen om te praten over de wenselijkheid van zo'n unilocatie. Jan Roelof Berg, vanaf het begin in protest tegen de huidige plannen, was na afloop zeer teleurgesteld over het raadsbesluit.

'Het spel is gespeeld en afspraak is afspraak. Als betrouwbare overheid kunnen we niet anders', stelde Douwe Oosterveen. Hij zag, evenals VVD, PvdA en het CDA geen reden om de ontwikkeling van twee brede scholen aan de Heidelaan en de Schoolbrink een halt toe te roepen. Waardering voor het burgerinitiatief was er overigens wel, al vonden diverse raadsleden dat de actiegroep beter een jaar geleden aan de bel had kunnen trekken. Een oneigenlijk argument stelde Jan Roelof Berg later. Inspraak is er voortdurend geweest en een burgerinitiatief kon alleen in een nieuwe raadsperiode worden ingebracht omdat het ging om een lopende kwestie. Daarbij kwam de onrust in het dorp volgens de initiatiefgroep pas later op gang.

De initiatiefgroep wil met het haalbaarheidsonderzoek bewijzen dat een brede school op één locatie voor zo'n 7 miljoen gebouwd kan worden, veel minder dan de 10 miljoen die in het rapport van Jan Derks werd genoemd. Die kans krijgt de groep nu niet. Volgens Dik Zantingh meldden zich de afgelopen weken juist veel mensen die de oproep deden echt verder te gaan met de huidige plannen. 'Dit zou het proces opschorten en voor meer onrust zorgen. Onderzoek is nu niet meer zinvol.'

Onvrede over kosten noodgebouwen

De raadsleden toonden zich gisteravond niet blij met het feit dat de kosten voor de twee brede scholen inmiddels geen 3, maar 5,2 miljoen euro bedragen. Er wordt dan gekozen voor de variant waarbij d'Ekkelboom en de Zwermkorf als fusieschool in één gebouw komen. Werk aan een beter klimaat kan alleen als er subsidie voor komt. Dat de tijdelijke huisvesting van de scholen 675.000 euro kost, stak de raadsleden nog het meest. Er werd fors druk uitgeoefend op wethouder Liesbeth Koster, die het loodzware dossier overnam van Bert Damming, om nogmaals met de schoolbesturen te praten over het laten vallen van de tijdelijke huisvesting. Koster gaf geen krimp. 'Onmogelijk, er is geen andere optie', stelde ze.

Proces moet niet meer gestopt worden

Commentaar Roelien Roos

Vol woede en teleurstelling dropen de leden van de initiatiefgroep UnilocatieJa gisteravond af nadat de raad had besloten dat er geen haalbaarheidsonderzoek komt voor één brede school in Zuidwolde. Ze hadden een geldig burgerinitiatief voorgelegd met ruim voldoende handtekeningen - 63 officieel, 120 als de nagekomen handtekeningen erbij geteld werden - maar ze werden niet gehoord door de grote fracties in de raad. Die heeft gekozen voor twee brede scholen aan beide zijden van de Hoofdstraat en blijft bij dat plan.

De kwestie brede school Zuidwolde is er een met vele kanten en zoveel verschillende belanghebbenden, dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen. Zowel voor de actie van UnilocatieJa als de houding van de raadsleden valt iets te zeggen. UnilocatieJa heeft gelijk als gesteld wordt dat op het moment dat de plannen gesmeed werden er geen inspraak mogelijk was. Mond op slot, stelde wethouder Bert Damming destijds en dus kwamen de tegenstanders fors op achterstand.

De raadsleden hebben gelijk als ze zeggen dat het huidige proces niet meer gestopt moet worden. Hoe betrouwbaar ben je als raad als je amper een maand na de installatie van de nieuwe club zo'n belangrijk proces weer compleet over de kop gooit? Natuurlijk, dat kan als er nieuwe feiten zijn, maar het is maar de vraag of die er zijn. Dat de twee brede scholen niet voor 3 miljoen gebouwd konden worden, kon je destijds op je klompen aanvoelen. De raad koos ook niet voor 3 miljoen, maar vooral voor geen 10 miljoen. Het blijft nu wel de vraag of toekomstige kostenoverschrijdingen in dit geval wel net zo hard worden aangepakt als het geval was bij de brede school in Ruinerwold. De raad zal UnilocatieJa vast geen nieuwe munitie willen geven.

Wat de actievoerders de raadsleden meer dan terecht kwalijk kunnen nemen, is dat een jaar geleden, toen het rapport Derks er lag, de raad niet meer tijd heeft genomen die optie voor een unilocatie grondig te onderzoeken. De discussie ging destijds veel te veel over het feit dat de wethouder aan de haal was gegaan met de raadsmotie door een nieuw plan te lanceren in de media. De raad zette oogkleppen op en hield halsstarrig vast aan het eigen plan. Tóen had een goed onderzoek moeten plaatsvinden, daarvoor is het nú echter te laat. De fusie tussen de openbare scholen is in gang gezet en de schoolbesturen zijn vol enthousiasme aan de slag gegaan met wat ze vorig jaar bestempelden als 'second best'. Nu moet het proces maar doorgaan ook.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden