Plattelandswoning mag geen bedreiging zijn voor boerderij

25-06-2010

Zuidwolde - Bewoning van plattelandswoningen mag geen beperking vormen voor het voortbestaan en uitbreidingsmogelijkheden van boerderijen. Gemeentebelangen stelt dit voor in een motie die gisteravond werd ingediend bij de opiniërende behandeling van de Structuurvisie van De Wolden. De motie werd pas laat ingediend en de fracties mogen er in de zomervakantie rustig over nadenken. Pas na de vakantie wordt erover gestemd.

Volgens Gemeentebelangen is een plattelandswoning een voormalige boerderij, maar het kan ook een nieuw huis zijn dat in de linten wordt gebouwd. Wetgeving en vastgestelde definitie ontbreekt en volgens de partij komen de continuïteit en ontwikkeling van landbouwbedrijven vaak in conflict met de belangen van bewoners van plattelandswoningen. Een slechte zaak, vindt Gemeentebelangen, die in de motie oproept de Tweede Kamer te verzoeken een duidelijke definitie voor plattelandswoningen op te stellen en te zorgen voor wetgeving die ervoor zorgt dat ze geen bedreiging vormen voor landbouwbedrijven.

Waar bouwen?

Tijdens de behandeling kwam er discussie over waar nu gebouwd moet worden. Diverse fracties willen dat ook in de kleine kernen mogelijkheden blijven, maar Buro Vijn heeft hier bij de opstelling van de Structuurvisie niet naar geluisterd en kiest voor Zuidwolde en de Wijk. Albert Haar (D66) kan zich hier overigens geheel in vinden. 'Je moet keuzes maken. Kleine uitbreidingen overal, is eigenlijk overal niks. Zuidwolde en de Wijk moeten groeien, bij Ruinen moet vooral recreatieontwikkeling komen en Koekange moet een pas op de plaats maken, stelde hij. Volgens Gemeentebelangen is dit een doemscenario.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden