Nieuwe hobbel in weg naar brede school

01-10-2010

Gemeenteraad wil nog niet praten over kosten fusie

Zuidwolde - De gemeenteraad heeft gisteravond het plan van aanpak voor de fusie tussen d'Ekkelboom en De Zwermkorf in Zuidwolde van de agenda gehaald. CDA en Gemeentebelangen willen een pas op de plaats maken zolang de gezamenlijke MR's niet hebben ingestemd met het plan. De MR zou in augustus een beslissing nemen, maar heeft dit doorgeschoven naar november.

Punt van discussie is het feit dat het college alleen noodzakelijke kosten voor de fusie wil betalen. In het plan van aanpak wordt een onderscheid gemaakt tussen wenselijke en noodzakelijke kosten. Als alle noodzakelijke en wenselijke kosten worden gemaakt, staat onder de streep een bedrag van 383.500 euro. De gemeente zou hiervan 225.000 euro moeten betalen. Hierin zit echter ook een gemeentelijke bijdrage van 126.500 euro verwerkt voor aanschaf van nieuw en uniform meubilair en een bedrag van 12.000 euro voor aanschaf van nieuwe sportsets.

Die nieuwe sportkleding wil de gemeente wel betalen, omdat het niet zinvol zou zijn de kinderen met de namen van de oude scholen te laten uitkomen op toernooien.

Betalen voor nieuw meubilair vindt het college niet verstandig met het oog op de naderende bezuinigingen. Dan blijft er wat het college betreft een gemeentelijk bedrag over van 96.000 euro en dat is een groot verschil met de wenselijke kosten.

Wethouder Liesbeth Koster verspreidde donderdagmiddag nog een memo waarin de huidige stand van zaken werd uitgelegd. Volgens de raadsfracties van het CDA en Gemeentebelangen zou in dit memo de status van de MR niet duidelijk naar voren komen en dus wilden ze er gisteren niet over praten. In de wandelgangen zei een raadslid dat het niet duidelijk is wat er gebeurt als de MR niet instemt uit onvrede met het deel van de kosten dat de gemeente wil bijdragen. In het raadsvoorstel staat overigens duidelijk dat de MR instemmingsrecht heeft, zowel over de fusie als over de kosten ervan, en dat zonder instemming het fusiebesluit niet genomen kan worden. Het plan van aanpak moet volgens de raad eerst in het presidium worden voorbesproken.

Koster toonde zich na afloop verbaasd. Volgens haar kon het memo niet de aanleiding zijn voor de houding van de raad. Volgens haar moet er zeker gepraat worden met de gezamenlijke MR's. Ze betreurde het ook dat deze pas op de plaats zorgt voor vertraging in het proces dat zo'n strakke tijdsplanning kent. Het plan van aanpak zou volgens plan in september/oktober worden uitgevoerd. Daarbij is de fusie al ver op weg.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden