Raad stuurt wethouder terug

17-12-2010

Liesbeth Koster bereidt zich voor op 'stevig overleg'. Ze gaat er vanuit dat het college en bestuur er samen uitkomen.

Eind januari fusievoorstel waar ook VMR mee instemt

Zuidwolde - De gemeenteraad heeft gisteravond wethouder Liesbeth Koster terug naar de onderhandelingstafel gestuurd. De raad wil geen besluit over het fusieplan van de openbare scholen d'Ekkelboom en de Zwermkorf nemen, voordat het college, bestuur stichting Wolderwijs en de Voorlopige Medezeggenschapsraad (VMR) op één lijn zitten. Eind januari moet er een nieuw, door alle partijen gedragen, voorstel liggen.

De besluitvorming over het fusieplan ligt al maanden stil. Het fusieplan stond ook in de vergadering van 30 september op de agenda, maar werd toen niet behandeld omdat het de raad niet duidelijk was wat de rol van de VMR was. Die heeft instemmingsrecht, maar kreeg twee dagen voor de vergadering bezoek van wethouder Koster, die meedeelde dat de fusie niet ruim twee ton, maar 96.000 euro meekrijgt van de gemeente. Wat zou de VMR beslissen en wat zou dit betekenen voor het raadsvoorstel, vroegen de fracties zich toen af. Gisteravond werd duidelijkheid geschapen en legde de raad de rolverdeling duidelijk neer.

Dat wethouder Liesbeth Koster in september bij de VMR op bezoek ging, werd betiteld als een blunder. Niet het college, maar het schoolbestuur is gesprekspartner voor de VMR. Dit schoolbestuur wordt nu gevormd door de Stichting Wolderwijs. Dat algemeen directeur Martijn Mulder zijn ongenoegen over de gang van zaken in een brief neerlegde bij de raad, past volgens Gemeentebelangen ook niet bij een 'zuiver proces'. Mulder zei gisteravond dat bestuur en VMR op één lijn zitten.

De wethouder moet de komende weken benutten om met Wolderwijs stevig te onderhandelen over een voorstel waarmee zowel Wolderwijs als de VMR kunnen instemmen. Een poging van D66 om de knoop door te laten hakken met behulp van arbitrage haalde het niet. De partijen denken dat de partijen er zelf uit moeten kunnen komen.

Benieuwd

Dirk Jan Been, woordvoerder van de VMR, toonde zich na afloop benieuwd naar het plan waarmee college en schoolbestuur gaan komen. De VMR kon wel instemmen met het oorspronkelijke plan waarin de twee ton gemeentegeld was verwerkt. Been wil andere mogelijkheden, zoals een andere verdeling van geld door Wolderwijs en gemeente of een lagere gemeentebijdrage dan twee ton, niet bij voorbaat uitsluiten. 'Het gaat ons om de kwaliteit, Ze moeten met een goed plan komen waarin wordt aangegeven met welke kosten je kwalitatief goed onderwijs kunt geven', redeneert Been.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden