Donkere wolken voor De Wolden drijven over

12-11-2010

Geen korting gemeentefonds

ZUIDWOLDE - Terwijl het buiten stormde zijn gisteren de figuurlijk donkere wolken boven de gemeente De Wolden overgewaaid in de raadzaal. Daar werd in een marathonsessie de begroting voor volgend jaar behandeld. Het langetermijnperspectief voor de gemeenten is gunstiger nu bekend is geworden dat het Rijk niet gaat korten op het gemeentefonds.

Door Jeroen Bottema

De Wolden verwachtte dat het nieuwe kabinet de uitkering uit het gemeentefonds met 1,5 miljoen euro zou korten. Dit blijkt toch niet te gebeuren. Het kabinet zet in op decentralisatie, waarbij taken worden overgedragen aan de gemeenten. De vergoeding die de gemeenten hiervoor krijgen zal lager zijn omdat het Rijk ervan uitgaat dat gemeenten efficiënter kunnen werken. De raadsleden hadden vorige week al een memo gehad over deze 'beleidswijziging'. Hoewel stevige bezuinigingen in de nabije toekomst zullen blijven, toonden de fracties zich voorzichtig over de financiële situatie van De Wolden. Fractievoorzitter Jan van 't Zand van Gemeentebelangen: ,,Ik stel vast dat bij gemeente De Wolden de bodem van de schatkist aardig in zicht komt. Desalniettemin is er absoluut geen sprake van zwaar weer. Sterker nog: 2011 laat een redelijk ruim financieel jasje zien. De jaren na 2011 zullen lastig worden, maar tegelijkertijd zijn er ook veel signalen die erop wijzen dat de gemeente niet direct tot de bedelstaf is veroordeeld." Ook wethouder financiën Henk Lammers riep op tot voorzichtigheid. Zo was hij er geen voorstander van om de 80.000 euro die al was uitgetrokken om de miljoenenbezuinigen, die zouden volgen op de korting uit het gemeentefonds, uit te werken. ,,Ook de komende jaren zullen we wel moeten bezuinigen. Wij weten nu nog niet welke financiële consequenties de extra taken die het Rijk ons gaat geven zullen hebben. Het klinkt misschien gek maar ook bezuinigen kost geld. Daarom laat ik die 80.000 euro het liefst staan om in de toekomst eventuele bezuinigingen te kunnen uitwerken." Dat de financiële situatie uitermate onzeker blijft, bleek gisteren ook maar eens uit het bericht dat het ministerie van Financiën zich waarschijnlijk verrekend heeft bij de berekening voor het gemeentefonds. Voor De Wolden zou dit kunnen neerkomen op een korting van 4 ton.

De fracties in de gemeenteraad stemden gisteren unaniem in met de begroting. Er was slechts onenigheid over enkele kleine puntjes. Zo mag er toch 10.000 euro worden uitgetrokken voor een onderzoek naar het begraafplaatsenbeleid. De fracties wilden eigenlijk dat de gemeente dit onderzoek intern zou uitvoeren, maar toen bleek dat de gemeente de specifieke juridische expertise niet in huis had voor zo'n onderzoek en derhalve op bestaand beleid zou moeten terugvallen, wat ruiming van graven in Zuidwolde in 2016 zou betekenen, werd dit verzoek ingetrokken.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden