Status aparte voor tweelingdorp

14-01-2011

Raad gunt Alteveer-Kerkenveld woningbouw

Alteveer - Alteveer-Kerkenveld moet een status aparte krijgen als het gaat om woningbouw. De meerderheid van de gemeenteraad wilde het tweelingdorp op diverse manier tegemoetkomen in de structuurvisie. Wethouder Jan ten Kate heeft gisteravond toegezegd te kijken naar bouwmogelijkheden in Alteveer-Kerkenveld. Het lijkt pure winst voor de twee dorpen, die tijdens de inspraakavond vorige week een fel protest lieten horen.

De discussie over de structuurvisie ging gisteravond vooral over woningbouw. Niet alleen het vraagstuk Alteveer-Kerkenveld vroeg de aandacht, ook lintbebouwing deed dit. CDA wil dat er zeker iets gedaan wordt voor het tweelingdorp en heeft zelfs een motie in voorbereiding. 'Als een dorp en kern de potentie hebben om te groeien, moet je dat niet in de weg staan', aldus Wim Kamphuis. GroenLinks vroeg zich af wat de consequenties zijn als Alteveer-Kerkenveld de zesde hoofdkern wordt, zodat aanbodgestuurde woningbouw mogelijk wordt. PvdA'er Anneke Assink opperde ook al zoiets: 'Waarom zouden we landschappelijk bouwen de voorkeur geven boven Alteveer-Kerkenveld als zesde hoofdkern'. Gemeentebelangen zag niets in de optie van hoofdkern, maar stelde voor de twee aan elkaar geplakte dorpen een aparte status te geven. Geen hoofdkern, toch bouwmogelijkheden. Het college gaat stoeien met al deze ideeën.

Kleine kern

De raad kwam niet alleen Alteveer-Kerkenveld tegemoet, maar ook de kleine kern in het algemeen. 'De krimp is in de structuurvisie zo vertaald dat de kleine kern het gelag betaalt. Het echte platteland betaalt zo de rekening', vond Wim Kamphuis. Hilda Mulder (VVD) pleitte ervoor ook de kleine dorpen hun bestemmingsplan te gunnen. Deze wens in de kleine kernen de mogelijkheden voor woningbouw te houden, gaat bij een groot deel van de raad overigens ten koste van de voorgestelde lintbebouwing. Erik Verheijen zag geen enkele goede reden nieuwbouw in het buitengebied mogelijk te maken. Hilda Mulder pleitte voor bebouwing bij bestaande kernen voor jonge gezinnen en ouderen. De PvdA wil ook kritisch nadenken over deze vorm van bebouwing. 'Niet op iedere willekeurige plek', zei Anneke Assink. CDA voelt ook meer voor bebouwing bij bestaande dorpen. Albert Haar (D66) liet een ander geluid horen. Hij ging veertig jaar terug in de tijd en concludeerde dat er in die tijd veel meer huizen in de linten stonden. 'Enkele nieuwe woningen per decennia zou passen bij de sociale ontwikkeling van bijvoorbeeld de Ommerweg', redeneerde hij.

Volgens wethouder Jan ten Kate loopt het allemaal niet zo'n als het gaat om lintbebouwing. 'We gaan echt niet voor het vaderland weg bouwen. We mogen volgens afspraken in Zuid-West-Drenthe maar zeshonderd woningen per tien jaar bouwen. Dat zijn er zestig per jaar en als je dan plannen maakt voor de hoofdkernen, blijft er echt niet veel over.'

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden