Reddingsplan voor zwembad

10-06-2011

Gemeenteraad heeft nog veel huiswerk voor Kadernota

Zuidwolde - Er wordt gewerkt aan een reddingsplan voor het zwembad in Ruinen. Het bad zorgt jaarlijks voor een tekort van 90.000 euro, maar diverse fracties gaven gisteravond tijdens de behandeling van de Kadernota 2012 aan dat de gemeente het bad moet behouden.

Wethouder Liesbeth Koster kon melden dat er al een half jaar intensief wordt nagedacht over de toekomst van het bad, samen met de eigenaar van het naastgelegen zwembad. Privatiseren is geen optie, aldus Koster. 'Ook de campingeigenaar zag dat niet zitten'. Er wordt de komende tijd nagedacht over een plan waarmee creatief en inventief toch geld verdiend kan worden met het zwembad.

Het zwembad in Ruinen was een van de vele onderwerpen die gisteravond veelvuldig terugkwamen tijdens de discussie over de 1,2 miljoen bezuinigingen die De Wolden de komende jaren wil doorvoeren. De gemeente moet ambitie tonen, maar ook uitgaven heroverwegen, zo stelden alle fracties. Waar dat geld dan gevonden moet worden, is nog niet glashelder. Misschien bij een min of meer zelfstandig Woldwerk? Verkoop van een deel van de kunstcollectie? Er kwamen diverse opties aan bod.

Er moet de komende week nog heel wat huiswerk worden gedaan voordat volgende week donderdag besluiten kunnen worden genomen. De raadsfracties gaan gezamenlijk bekijken hoe zij willen dat de gemeentelijke organisatie er over enkele jaren uitziet. Er liggen diverse moties en amendementen op dit gebied op tafel en de kans bestaat dat deze volgende week gebundeld worden tot één of enkele. Dan is er nog het vraagstuk van de 10 miljoen euro voor projecten die het college wil vrijmaken uit de algemene reserve. Het werd de fracties niet duidelijk waar de dekking van dit geld vandaan moet komen en wethouder Henk Lammers maakte het gebaar volgende week een deel van zijn financiële ambtenaren vrij te maken om enkele berekeningen te laten zien. Een ander opvallend punt was de discussie tussen Gemeentebelangen en de VVD. Deze laatste partij gaat liever niet de kant op van bezuinigingen op wegenonderhoud of lastenverzwaring voor de burgers en volgens Gemeentebelangen komen ze op deze manier nooit aan de 1,2 miljoen euro. Frits Timmerman (VVD) werd doordringend ondervraagd door Jan van 't Zand (Gemeentebelangen). 'Dat was te kort door de bocht', reageerde Timmerman later. 'Die 1,2 miljoen euro komt er wel, we moeten nu alleen de richtingen aangeven.' Ook wethouder Lammers voelde echter enig ongemak over de denkwijze van de VVD. 'U zegt de helft van de bezuinigingen niet te willen, zo komen we er met elkaar niet uit.' En dan was er nog de vertrouwenbreuk tussen de PvdA en burgemeester Peter Snijders. De burgemeester heeft volgens Kees de Rijk (PvdA) zijn afspraak geschonden door niet meteen inhoudelijk te reageren op de beschouwingen. Dit zat De Rijk, en ook andere fracties, gisteravond nog lang niet lekker. De twee heren bespreken de kwestie binnenkort.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden