Kunst levert te weinig op

17-06-2011

Vooral BKR-werk op zolder De Wolden

Zuidwolde - De fractie van Gemeentebelangen deed in de discussie rond de kadernota de suggestie om het kunstbezit op de zolder van het gemeentehuis maar te verkopen, zodat de opbrengst ten goede kon komen aan de culturele sector. Een kijkje op de zolder laat zien dat de gemeente hier niet zoveel mee op schiet. Het is vooral BKR-kunst dat er staat. Het topstuk van de collectie hangt bij burgemeester Peter Snijders op kantoor: een schilderij met daarop Dickninge, van de hand van de Meppeler schilder Anthony Keizer.

Alle kunst die in het gemeentehuis aanwezig is, wordt op dit moment geïnventariseerd en waar nodig worden lijsten en glasplaten gemaakt. Kunstenaar Tom Dorbeck heeft deze taak op zich genomen. Regelmatig is hij op de zolder te vinden, zo langzamerhand een werkatelier geworden. Op zolder staan zo ongeveer 50 schilderijen, de rest van de 150 kunstwerken staan of hangen ergens in het gemeentehuis. verkopen heeft dus weinig zin. 'De werken zijn getaxeerd en we kijken of we een kunstuitleen kunnen maken', zegt Lucia Brons, beleidsmedewerker cultuur bij De Wolden. Het Cultuurplatform De Wolden speelt hier een grote rol in.

De kunst die via de BKR in gemeentelijke handen is gekomen, zou eventueel ook terug kunnen naar de kunstenaars. Het zijn de creatieve geesten die in de zestiger en zeventiger jaren financieel niet rond konden komen en via hun kunstwerken een uitkering mochten ontvangen. 'Het zijn wel de schilderijen met de laagste waarde', weet Lucia. Waar meer voor te incasseren zou zijn, is bijvoorbeeld het schilderij van Alfred Hafkenscheid uit Schipborg, getiteld 'Dode koe'. Deze staat(nog) op zolder, in een computerruimte hangt een andere 'Hafkenscheid'. Verder bezit De Wolden een echte Jopie Huisman: een sfeerbeeld van Workum.

Veel van de kunstwerken die zich binnen het gemeentehuis bevinden, zijn afkomstig uit schenkingen. Ze zijn samengebracht vanuit de vier oude gemeenten Ruinen, Ruinerwold, de Wijk en Zuidwolde. Gekregen van instellingen, verenigingen, gemeenten en particulieren. Lucia denkt er hardop over na. 'We kunnen ook kijken of we de inwoners erbij kunnen betrekken, misschien kunst in dorpshuizen ophangen. De bibliotheken in Drenthe onderzoeken of er een digitale kunstuitleen kan komen.'

Lucia zelf vindt het werk van Alfred Hafkenscheid het mooist van de gemeentelijke collectie. 'Maar ik zou het niet in de huiskamer hangen. We hebben zes werken van hem, ik weet echt niet hoe we er aan komen.'

Ze bladert door haar map en wijst 'Het zwarte Model' van T. Donselaar aan. 'Ook heel apart.

Dit werk van R. Seidel is ook wel mooi', verwijst ze naar een grote serie steendrukken.

In een hoekje staat een abstract werk met één blote borst. Geen probleem om in het gemeentehuis op te hangen. 'We hebben net een expositie gehad met meer bloot', weet Harmieke Paters van het team Communicatie.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden