Toch budget voor brede school

23-12-2011

Raad neemt wethouder onder vuur

 

ZUIDWOLDE - Obs Het Groene Hart krijgt volgend jaar een nieuw gebouw. De gemeenteraad van De Wolden stelde hiervoor gisteren het krediet beschikbaar. Dit ondanks dat de gemeente 500.000 euro rijkssubsidie misloopt en de bouwkosten 700.000 euro hoger uitvallen. Een onderzoek van de rekenkamer moet uitwijzen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Van dit onderzoek hangt af of onderwijswethouder Liesbeth Koster de opening van het gebouw mag verrichten.

Vooraf was er enige spanning of de gemeenteraad het geld wel beschikbaar zou stellen om het gebouw van de gefuseerde openbare brede school te kunnen realiseren. Er waren twee insprekers van de school. Daaronder was Lina Ymker, voorzitter van de leerlingenraad. Douwe Oosterveen van Gemeentebelangen stelde haar gerust. ,,Lina, die school komt er wel."

Voor wethouder Koster was hij minder aardig. ,,Het vertrouwen in deze wethouder is tot een absoluut minimum gedaald. Het lijkt alsof zij de regie over dit dossier volledig kwijt is en dat terwijl er nog een aantal belangrijke dossiers op haar liggen te wachten." Het belangrijkste pijnpunt was het intrekken van de subsidie van 500.000 euro door het Rijk. Aan deze subsidie was de voorwaarde verbonden dat het gebouw er dit jaar zou staan. Het Rijk wilde geen uitstel van deze deadline geven.

Ook de hogere bouwkosten van 700.000 euro was onvoldoende verklaard volgens Oosterveen. ,,De kosten zijn zeven ton toegenomen en de opbrengsten zijn vijf ton afgenomen. De antwoorden van de wethouder op schriftelijke vragen van ons daarover zijn onvoldoende. Oosterveen kwam daarom met een motie die de rekenkamer van De Wolden vroeg om voor 31 maart een onderzoek te doen naar de gang van zaken rond de brede school.

De motie werd mede ingediend door coalitiegenoten CDA en VVD en ondersteund door de hele raad. Wethouder Koster kon volledige leven met dit onderzoek en zei het met vertrouwen tegemoet te zien. ,,Het is een lang en ingewikkeld proces geweest. Er moest niet alleen een gebouw voor de brede school komen. De twee openbare scholen moesten ook fuseren. Dat heeft erg veel tijd gekost. Het viel ons rauw op het dak dat het Rijk geen uitstel verleende voor de termijn dat het project uitgevoerd moest zijn. Dat hadden we totaal niet verwacht."

Behalve haar eigen partij VVD, ,,we moeten hier vooral van leren", aldus Marcel Hulst, waren alle partijen uitermate kritisch over de handelwijze van de wethouder. De situatie kwam op scherp te staan toen de houding van de wethouder Jan van 't Zand, van Gemeentebelangen en tevens de nestor van de raad, te gortig werd. ,,Ik hoor de wethouder telkens zeggen dat er zulke moeilijke gesprekken gevoerd zijn en dat die zo lang hebben geduurd. Maar waar ligt de eigen verantwoordelijkheid van deze wethouder en is zij bereid consequenties te trekken wanneer het rekenkamerrapport uitwijst dat zij fouten heeft gemaakt." Hierop maakte Koster enigszins emotioneel duidelijk dat ze bereid is de consequenties te trekken. ,,Ik ben als wethouder de eindverantwoordelijke. Wanneer de rekenkamer conclusies trekt die het functioneren van mij als wethouder belemmeren zal ik zeker opstappen. Zo ben ik, zo zit ik in elkaar."

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden