Raad kiest voor openhouden zwembad Ruinen

10-10-2013

De raad van de Gemeente De Wolden heeft tijdens de vergadering van 10 oktober 2013 besloten het zwembad in Ruinen open te houden. De coalitiepartners Gemeentebelangen, VVD en CDA hebben daartoe een amendement en motie ingediend. Met uitzondering van D66 zijn deze voorstellen door de gehele raad aangenomen. D66 vond dat het zwembad in Ruinen wel open moet blijven, maar vond ook dat de financiering moest komen uit het uitstellen van de uitvoering van het plan Hard Gras. Voor de overige partijen was dat niet acceptabel. Over Hard Gras zijn met vele clubs in veel dorpen afspraken gemaakt, en er zijn al veel onderdelen in uuitvoering of voorbereiding. Als betrouwbare overheid gaan we nu niet de voorgang van deze projecten frustreren.
 
Hier onder de integrale tekst zoals die tijdens de raadsvergadering door onze fractie is uitgesproken.
 
Zwembad open - zwembad dicht.
 Vz Als fractie van Gemeentebelangen De Wolden staan wij met deze vraag voor een dilemma. Een lastige keuze niet alleen voor deze raad of de afzonderlijke fracties. Zeker als in je eigen fractie ook nog eens een nauw bij het zwembad betrokken raadslid uit Ruinen hebt zitten. 
Haar eerste zwemlessen gekregen, haar eerste liefde ontmoet, en later zijn ook de kinderen met het zwembad opgegroeid. Vz dat gooi je toch niet zomaar met het badwater weg? Zij heeft in ieder geval binnen onze fractie het geluid, de gevoelens van Ruinen laten horen. Wat niet weg neemt dat de andere leden van de fractie geworsteld hebben met de perikelen rondom het zwembad.
 
Vz Maar Naast gevoelens blijft ook het verstand een rol spelen.
Als Gemeentebelangen De Wolden zien wij Ruinen als het toeristische centrum voor recreatie en toerisme binnen onze gemeente. Zo is bv het Reestdal mooi maar niet te vergelijken met Ruinen.  En zou, zoals waar mijn fractie al eens eerder voor gepleit heeft, juist een zwemplas met zandstrand niet een impuls aan Ruinen kunnen geven als toeristisch centrum? 
Een voorziening niet alleen voor de inwoners maar juist nog meer gericht op recreatie en toerisme.  Zeker als je daarnaast kijkt naar de ontwikkelingen in Ruinen om Ruinen  als Poort van het Dwingelderveld op de kaart te zetten:  met het centrumplan, met het opknappen van de Brink, met de mogelijke verplaatsing  van de schaapskooi. Allemaal ontwikkelingen gericht op die ongeveer 140.000 bezoekers van het bezoekerscentrum Dwingelderveld! Allemaal gericht op recreatie en toerisme!
En ondanks dat het realiseren van een zwemplas, zoals de uitwerking van het college ook aangeeft,  hogere kosten met zich mee zou brengen waren wij als fractie van Gemeentebelangen bereid geweest om zelfs hier serieus naar te kijken. 
Echter met de stichting i.o. is de keuze van de inwoners en ondernemers in Ruinen juist ingezet op behoud van het zwembad. 
 
Vz voor de ontwikkelingen t.a.v. de Poort van het Dwingelderveld is een klankbordgroep, De Benderse, opgericht. Bedoelt om burgers te betrekken bij in dit geval de ontwikkelingen rondom het zwembad. Als fractie zijn wij het met hen eens dat in het kader van de burgerparticipatie niet echt netjes is om een klankbordgroep op te richten en dan de reactie op het Grontmij rapport over het zwembad niet in de eindconclusie op te nemen. College, wil je burgers betrekken bij het beleid de besluitvorming had in ieder geval had hun standpunt: tegen sluiting van het zwembad, terug te vinden moeten zijn.
 
Vz, Wat mijn fractie betreft heeft de laatste motie om de verschillende opties ten aanzien van het zwembad te onderzoeken dan ook uiteindelijk zijn waarde gehad.
Want het is inmiddels 2 jaar na het eerste besluit om een bezuinigingstaakstelling van 90.000 euro aan het zwembad Ruinen op te leggen. Nogmaals een unaniem besluit van deze raad. De laatste motie van 20 juni is niet unaniem aangenomen maar Met deze motie als vertrekpunt is er nu voor raad, college…. en Ruinen uiteindelijk duidelijkheid gekomen. 
Duidelijkheid over de kosten en hoe het schoolzwemmen en zwemmen voor senioren behouden kan worden. 
Duidelijkheid over de cijfers voor het aanleggen en de exploitatie van een recreatieve zwemvijver. 
Duidelijkheid  over de kosten voor het onderbrengen in een stichting, 
MAAR bovenal duidelijkheid dat Ruinen in beweging is gekomen voor behoud van het zwembad.
 
Vz  Als fractie van Gemeentebelangen De Wolden kunnen wij hier ook niet duidelijk genoeg over zijn: wij vinden dit een goede maar ook noodzakelijke ontwikkeling want als er onder de eigen inwoners geen draagvlak is voor het zwembad wordt de keuze om deze open te houden een lastige. 
 
En Eerlijk is eerlijk, had Ruinen eerder gehandeld, had het college wellicht anders voorgesteld. Nu, met de gegevens die bekend waren kon het college niet anders dan sluiting voorstellen.
Want naast het gevoel dat speelt in Ruinen over het zwembad gezien de vele mails en handtekeningen zijn de inwoners zich echt bewust geworden van het feit dat het 5 voor 12 was voor het zwembad. Concrete toezeggingen voor zo’n 15.000 euro zijn er inmiddels gedaan vanuit de bevolking. Door Vriend te worden van zwembad Ruinen ondersteunen zij het zwembad financieel. (721)  
Verder heeft de Stichting i.o. dus een ontwerp begroting gepresenteerd waarin zij hun kant van de cijfers laten zien. Vz Naar aanleiding van deze cijfers hebben wij als fractie van Gemeentebelangen technische vragen gesteld.  Uit de beantwoording blijkt, en dat is waar wij als fractie van uit gaan, dat de cijfers misschien wel wat rooskleurig zijn weggezet:  qua bezoekersaantallen, personeelsbudget  en inzet vrijwilligers. Toch complimenten richting deze stichting i.o. met wat zij tot nu toe hebben gerealiseerd en op papier hebben gekregen. 
Wel is het met het open houden van het zwembad niet klaar. Als Ruinen krijgen jullie een opdracht mee. In eerste instantie voor 2 jaar. 2 Jaar om te bewijzen dat het bad levensvatbaar is. Met een optie voor nog 2 jaar als er voldoende positieve ontwikkelingen zijn. 
 
Vz ook wil ik verwijzen naar de andere baden. Een oude wens van mijn fractie was om alle zwembaden in een andere beheersvorm te gieten, te verzelfstandigen. Vijf jaar geleden is deze discussie al eens aangezwengeld maar was hier geen enkele animo voor. Die keuze is er nu niet meer: Geen zin, Geen bad!
Voor hen begint het met de motie waar het voor Ruinen nu eindigt!: Met de oprichting van een stichting. Ruinen kan in dit geval voor de andere baden dienen als pilot. Niet alleen een stichting is nodig om de zwembaden in Zuidwolde en De Wijk open te houden. Maar net als in Ruinen, betrokken inwoners die knokken voor de voorzieningen in hun dorp! 
 
Vz Het dilemma tussen gevoel en verstand leidt uiteindelijk tot het maken van een keuze! 
Zwembad open, zwembad dicht of zoals tijdens de presentatie van de dorpsvisie Ruinen badmuts op, badmuts af. 
Vz, als ik een badmuts zou hebben, had ik deze nu op kunnen zetten! Want de keuze van de fractie van Gemeentebelangen De Wolden is niet zoals het college voorstelt om het zwembad te sluiten maar zoals verwoord in het amendement en de motie, de keuze om het zwembad Ruinen open te houden. Voor Zuidwolde en De Wijk ligt er de taak om in navolging van Ruinen te gaan verzelfstandigen.
 
 

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden