Leerlingen in De Wolden hebben zin in een feestje

18-10-2013

Leerlingen in De Wolden hebben zin in een feestje

ZUIDWOLDE - Het was spannend gisteravond in de raadszaal in Zuidwolde. Dit keer geen ‘grotemensenraad’, maar leerlingen van vijf basisscholen die voorstellen indienden én hun stem mochten uitbrengen. Voor het winnende idee lag 750 euro klaar. Het werd een nek-aan-nekrace, maar het was uiteindelijk de ‘fractie’ van obs Het Groene Hart die het meest succesvol was. Het was duidelijk: de kinderen in De Wolden hebben wel zin in een feestje.

Door Nicole Donkervoort

De publieke tribune zit bomvol tijdens de allereerste Kindergemeenteraad in De Wolden. Er heerst een uitgelaten sfeer. De 11-jarige Thirsa Leijsennaar van De Wegwijzer is één van de ‘raadsleden’ vanavond en heeft maar één doel: winnen. Samen met haar klasgenootjes hoopt ze genoeg stemmen te krijgen voor de door hen bedachte SOS-app. ,,Dankzij die app kunnen kinderen snel worden geholpen wanneer er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd’’, legt ze uit. Haar gezicht staat gespannen. ,,Dat iedereen je ziet en hoort, dat vind ik best eng.’’ Jarno van Belkum (11) van ‘t Oelebröd zit klaar om zijn fractie aan te moedigen. ,,Ons voorstel gaat winnen’’, zegt hij zelfverzekerd. ,,Wij willen graag een Frisfeest organiseren, een feest voor kinderen zonder alcohol.’’ Waarom juist dit voorstel zal winnen? ,,Aan de andere ideeën zitten veel nadelen’’, weet hij.

Burgemeester Roger de Groot moet stevig met zijn voorzittershamer op tafel slaan om de zaal stil te krijgen. Frank Hulst van de Esdalschool/de Vaarboom mag de spits afbijten. Onder de noemer ‘Gek op sport’ wil zijn school een dag organiseren met aandacht voor minder bekende sporten, zoals bijvoorbeeld rugby. ,,Wij houden heel erg van sport en de koning ook’’, legt Frank de keuze uit. Het is tijd voor de vragen, maar als een volleerd raadslid houdt hij zich prima staande.

Het wordt spannend voor Thirsa. De SOS-app wordt gepresenteerd. Weer klinken kritische vragen. Geroezemoes gaat op in de zaal. Streng tikt de burgervader met zijn hamer op tafel. ‘t Echtenest ziet graag dat elke school een of meerdere fruitbomen krijgt ,,want dat is lekker en gezond. Veel kinderen eten koekjes, terwijl dit veel handiger is want je kunt zo iets uit de boom plukken’’, zegt Wendy Benning serieus. ,,Maar wat als je geen fruit lust?’’, wil Vincent Drent van De Wegwijzer weten. ,,Diegene heeft pech’’, reageert Wendy laconiek. De laatste twee voorstellen zijn beide een feestje: het Woldenfeest, bedacht door Het Groene Hart, en het Frisfeest van ‘t Oelebröd. Het eerste moet een feest worden voor jong en oud met workshops en clinics. Het tweede is een discofeest voor achtstegroepers.

Er volgt een rumoerige schorsing, waarna het stemmen kan beginnen. Het De Woldenfeest is de winnaar, net voor het Frisfeest. Gejuich gaat op. Coach Douwe Oosterveen van Gemeentebelangen, die zijn ‘fractieleden’ zo nu en dan tips influisterde, is trots op zijn winnende team, dat bestaat uit Maud Meppelink, Lars Wildeboer, Ard van Noordenne en Twan van ‘t Zand. ,,Het was hard werken’’, grapt hij, ,,maar het was leuk om te doen.’’ Wie wint, moet ook zelf aan de slag om het plan uit te voeren, zo was de opdracht. Werk aan de winkel dus voor Het Groene Hart. Wanneer het feest wordt gehouden, is nog niet bekend.

Het was even wennen zo’n Kindergemeenteraad. Een publieke tribune vol uitgelaten kinderen bruisend van energie, een razendsnelle behandeling van de voorstellen, regelmatig applaus en tijdens de schorsing een schaal vol fruit ter ondersteuning van een van de voorstellen, maar burgemeester De Groot heeft genoten. Hij laat weten dat er hoe dan ook een vervolg gaat komen, mede omdat er meerdere scholen op de wachtlijst moesten worden geplaatst. ,,Ik vind dit geweldig. Het is een leuke manier om kinderen en politiek met elkaar in contact te brengen.’’

Democratie

De avond was vooral te danken aan Jeanine Lijster, leerkracht van de Esdalschool. ,,Ik las in de Hoogeveensche Courant dat er een Kindergemeenteraad werd gehouden in de gemeente Hoogeveen. Ik doe al een aantal jaren een project over democratie in groep 8. Zo’n initiatief zou er prima bij aansluiten. Ik dacht: wat Hoogeveen kan, kunnen wij ook.’’ Ze zocht contact met de griffie, die direct positief reageerde. Wat volgde was een heel traject met onder meer een bezoek van raadsleden aan de scholen, lessen in de klas aan de hand van een leskoffer, een instructiemiddag en ten slotte het moment suprême: de raadsavond zelf.

Jeanine is dolenthousiast. ,,Het is zelfs boven verwachting gegaan. Het is echt een project met een kop en een staart. Een positief effect is dat je merkt dat kinderen een ander taalgebruik hanteren.’’ Dat haar school niet gewonnen heeft, vindt ze geen enkel probleem. ,,Dit project kent geen verliezers. Alle kinderen kunnen straks van het feest genieten.’’

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden