De Wijk wint eerste slag om kruising

29-11-2013

De Wijk wint eerste slag om kruising

Zuidwolde – De kruising Postweg – Dorpsstraat in de Wijk krijgt zeker geen omgekeerde voorrangsregeling. Een motie van de VVD, waarin deze voorwaarde werd gesteld, kreeg donderdag ruime steun in de gemeenteraad. Wethouder Henk Lammers werd opgedragen opnieuw in gesprek te gaan met de plaatselijke belangenvereniging. Tevens moet hij de kosten onderzoeken van het plaatsen van verkeerslichten.

Wethouder Lammers liet na vragen van Douwe Oosterveen (Gemeentebelangen) al weten dat eerst ingezet wordt op de inzet van verkeersbrigadiers. Er hebben zich volgens Lammers al enkele klaar-overs  aangemeld. Tevens heeft het college een extern adviesbureau om een second-opinie gevraagd, waaruit blijkt dat de inzet van klaar-overs de voorkeur geniet boven een omgekeerde voorrangsregeling en de plaatsing van verkeerslichten.

In de Wijk werd boos gereageerd op de mededeling die de wethouder op 25 september in de Wijk deed, dat de Postweg voorrang zou krijgen op de Dorpsstraat. In juni had een ambtenaar van de gemeente nog aangegeven dat verkeerslichten geplaatst zouden kunnen worden. ‘Die uitspraak was niet in overeenstemming met het collegebesluit van maart. De ambtenaar had geen missie om er tegen in te gaan. Het had niet mogen gebeuren, we hebben corrigerend opgetreden’, aldus Lammers.

Namens verontruste bewoners, omwonenden van de kruising en de Belangenvereniging liet Hans Breider nog eens duidelijk weten vooral teleurgesteld te zijn in de wijze waarop het college gehandeld heeft in deze zaak. Erik Verheijen (GroenLinks) sprak zelfs van een grote mate van knulligheid. In eerste instantie zag Gemeentebelangen geen reden om de motie te steunen en leek deze roemloos te eindigen. ‘Is deze motie een oplossing voor de Wijk? Er is al uitgebreid gesproken en nader onderzoek is niet nodig. De wethouder wordt als een schooljongen terug naar de Wijk gestuurd’, aldus Douwe Oosterveen. Na een lange schorsing draaide Gemeentebelangen alsnog om. ‘We zitten met het punt van de burgerparticipatie, de mensen voelen zich niet gehoord. Voor ons is de omgekeerde voorrangsregeling in ieder geval onacceptabel.’ Volgens de indiener van de motie, Hilda Mulder van de VVD, heeft wethouder Lammers het aan zijn eigen optreden te danken dat hij terug moet naar de Wijk.

Het CDA was de enige partij die de motie niet steunde. Volgens fractievoorzitter Dik Zantingh was er wel degelijk sprake van burgerparticipatie. ‘En passen verkeerslichten wel in het duurzaam veilig verhaal?’ Zantingh gaf wel aan dat de communicatie voor verbetering vatbaar was. Albert Haar (D66), Anneke Assink (PvdA) en Erik Verheijen steunden de motie wel, maar plaatsten wel vraagtekens bij de uitsluiting van de omgekeerde voorrangsregeling. Assink wenste vooral de feiten op een rijtje te zien.

Tijdens de vergadering bleek ook dat de basisschool geen rol wil in de organisatie van de klaar-overs, die taak ligt bij de gemeente. Hilda Mulder wees er op dat niet alleen vier keer op schooltijden wordt overgestoken, maar dat kinderen ook naar zwembad en sport gaan. ‘Alleen klaar-overs is geen duurzame oplossing’, vond ze.


Noot van de fractie:

Wij hebben in eerste instantie de motie niet gesteund omdat daarmee de 'omgekeerde voorrangsregeling', niet uitgesloten werd. Deze oplossing wordt door de inwoners van De Wijk als onveilig beschouwd. Zij hebben daarom aangegeven zo'n oplossing niet te willen. Wij hebben er daarom bij de VVD op aangedrongen de voorwaarde dat er geen omgekeerde voorrang komt in de motie op te nemen. Toen dat gedaan is hebben wij de motie ondersteund.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden