Pittige discussie over afvalbeheer De Wolden

05-12-2013

Pittige discussie over afvalbeheer De Wolden

Geplaatst op donderdag 5 december 2013 16:02

 

 

 

 

 

 

 

Afvalcontainers op voormalige Jonge Poerinkterrein

Zuidwolde - Via de weg der geleidelijkheid kan in de gemeente De Wolden een verandering van het afvalbeheer plaatsvinden.

De gemeenteraad gaf vorige week aan dat het niet goed is om in één keer grote stappen te zetten door bijvoorbeeld de inzameling van het restafval te beperken tot eenmaal in de vier weken.

Met nadruk werd gewezen op de problemen die jonge gezinnen kunnen tegenkomen, omdat ze met een behoorlijke luierberg te maken hebben. De raad sprak in opiniërende zin over het onderwerp van de afvalinzameling op basis van een praatstuk van het college. Daarin werden de verschillende mogelijkheden op een rijtje gezet, variërend van het eenmaal in de vier weken legen van de grijze container tot de mogelijkheid om een extra container te nemen voor plastic afval.

De fracties hadden elk hun eigen drijfveer argumenten en zaten zeker niet op één lijn. Pieter Groot van Gemeentebelangen hamerde op de service naar de burger toe. 'De burger moet niet onnodig gepest worden". In feite kwam dat er op neer dat er niet veel hoeft te veranderen. Optie is volgens Groot wel om onderzoek in hoeverre ook melk- en frisdrankpakken gescheiden ingezameld kunnen worden. De kosten voor het wegbrengen van grof afval mogen wat Gemeentebelangen betreft wel omhoog van vijf naar tien euro. 'Dit is een tussenstap naar meer bewustwording' vond Groot.

Lat hoger leggen

Voor Erik Verheijen (GroenLinks) was het vooral een zaak van voorkomen van afval - dus geen plastic zakken meer bij de supermarkt meegeven - en daarna hergebruik van afval. 'Dan pas komt recycling, we hebben nu een bronscheiding van 64%, we kunnen de lat echt wel iets hoger leggen', vond Verheijen.

Albert Haar (D66) was enigszins verbaasd dat alle partijen de diftarmethode - de huishoudens per kilogram afval laten betalen - aan de kant schoven. 'Andere gemeenten maken er wel gebruik van en tot genoegen van de burger', wist Haar. De man van D66 stelde nuchter vast dat de mensen wel allemaal spullen in de uitverkoop ophalen, maar het probleem van de afval dat daardoor ontstaat, eenvoudigweg bij de gemeente neerleggen.

Wethouder Henk Lammers zei dat nog uitgezocht moet worden wat de kosten van inzameling van plastic in containers zijn. 'Plastic heeft de neiging om in de container te blijven zitten, dus dan wordt die voor de helft geleegd.' Het college komt later met een definitief raadsvoorstel.


 

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden