Bijdrage afvalbeheer Gemeentebelangen De Wolden

28-11-2013

Bijdrage Gemeentebelangen De Wolden (raadsvergadering 28 november 2013)

Vanavond kunnen wij als raad de richting van het afvalbeheer aangeven.

Vz, Gaan we voor burgerparticipatie of voor burgerpesten!

Want zo kunnen goedbedoelde prikkels om aan meer bronscheiding te doen door burgers worden ervaren. Kijk maar eens naar de reacties van  de inwoners in de ons omringende gemeenten als reactie op de goedbedoelde prikkels zoals bijvoorbeeld het nog maar 1x in de 4 weken ophalen van de grijze mini-container of de chip per container. Namens onze inwoners mogen wij als raad de beleidskaders van het afvalbeheer vaststellen. Het college is verantwoordelijk voor de uitvoering, zorgen dat het afval opgehaald wordt, een wettelijke verplichting op grond van de Wet Milieubeheer.

Vz Maar er is geen wettelijke doelstelling! De keuze ligt dus bij de raad!

Om richting te geven aan deze keuzes maakt de nota afval(bron)scheiding onderdeel uit van dit agendapunt. Complimenten aan de opstellers van deze nota, wat Gemeentebelangen betreft een prima nota waarin naast alle cijfers,  met kaderstellende vragen de vrijheid wordt gegeven om daadwerkelijk een richting aan te geven en keuzes te kunnen maken.

Wat worden de keuzes en krijgt de prioriteit van deze raad: Doelen of Serviceniveau?

 

Vz Het zal u misschien niet verbazen, als fractie van Gemeentebelangen zetten wij in op het serviceniveau richting onze inwoners.

Maar eerst nog even over de cijfers, de doelstellingen.

In De Wolden doen wij het nog niet zo gek! In de nota staan de cijfers genoemd waaruit blijkt dat zonder allerlei verplichtingen of bijzondere aanpassingen we gewoon de 60% halen die gesteld word in het Landelijk afvalbeheerplan (LAP2). Ook het doel welke wij ons als gemeente gesteld hebben om voor 2015 65%bronscheiding te behalen is op een oor na gevild. Wij zitten inmiddels al op 64%! Het apart inzamelen van kunststof heeft hier zeker aan bijgedragen; vanaf het begin wordt hier een prima resultaat mee behaald (bijna 190 ton) en levert op jaarbasis zo’n €39.000,- op. Niet voor niets is het tarief voor de afvalstoffenheffing in De Wolden het laagste tarief van heel Drenthe!  (€210,- in 2012, €212-2013). En wat te denken: wel het meeste afval aanbieden, maar dan wel het hoogste percentage (63%) overall scheidingsresultaat van Drenthe behalen met onze bronscheiding.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat de inwoners van De Wolden best bereid zijn om hun afval te scheiden.

Vz Als fractie van Gemeentebelangen De Wolden hebben wij geprobeerd om met een poll op onze website een indruk te krijgen van wat de mensen in De Wolden willen. Nu geeft een poll  maar een indicatie, maar het beeld van wat wij mee krijgen van de inwoners van De Wolden, lijkt aardig met de reacties op de poll overeen te komen .  Wij zijn ook benaderd door inwoners over het afvalbeleid. Kernwoorden hierbij waren: doe maar gewoon, hou het simpel,  en ik wil best wel scheiden als ik mijn afval maar makkelijk kwijt kan. Zo’n 75% maakte de keuze voor kleine veranderingen en gaat niet voor de grootste verlaging van de afvalstoffenheffing. En zoals al eerder genoemd, als fractie van Gemeentebelangen zetten wij dan ook in op het serviceniveau richting onze inwoners en krijgt dit bij ons prioriteit 1!  

Vz Welke richting streeft de fractie Gemeentebelangen dan na, met onze inwoners als leidraad? 

Met dit afvalbeheerplan willen wij de verantwoordelijkheid t.a.v. bronscheiding daar laten waar die hoort, en dat is bij onze inwoners. Voor de gemeente ziet mijn fractie een faciliterende rol met handhaving of zelfs verbetering van het serviceniveau met  hier en daar wat kleine aanpassingen.

Geen burgers pesten maar burgerparticipatie, dus:

  • Geen vergaande doelstellingen van 70% of meer
  • Geen chips op de afvalcontainer,  of differentiatie in tarieven (diftar)
  • Geen stijging in tarief, geringe stijging alleen mogelijk bij verhoging van het serviceniveau
  • Geen lagere ophaalfrequentie van de minicontainers
  • Geen sluiting van alle mobiele grof afvalstations

De bronscheiding kan natuurlijk altijd beter. En een betere afvalscheiding loont,  in zowel financieel als in milieu opzicht. Wat kan er volgens mijn fractie beter om toch een toename van de bronscheiding te faciliteren?

  • Het aanbieden van een extra mini container voor plastic.

Niet voor iedereen vanwege plaatsgebrek, maar voor een ieder die hier behoefte aan heeft. De mogelijkheid om in zakken plastic aan te bieden blijft daarnaast bestaan. Essentieel bij deze 4e container is naar de mening van Gemeentebelangen de mogelijkheid om meerdere soorten te kunnen scheiden zoals bijvoorbeeld drinkkartonverpakkingen. Kleine elektrische apparaten worden in de nota als mogelijkheid genoemd. Mocht dit om welke reden dan ook voorlopig niet lukken willen wij als fractie van Gemeentebelangen dat onze motie van juni 2012 uitgevoerd gaat worden. Een motie unaniem aangenomen door deze raad waarin mijn fractie aandacht heeft gevraagd voor de Wecycle inzamelactie. In de motie staat: om in samenwerking en overleg met de ondernemers de mogelijkheid van een extra inzamelpunt voor het inzamelen van kleine elektrische apparaten per hoofdkern (inclusief Alteveer/Kerkenveld) te onderzoeken.

  • Ophaalfrequentie afvalcontainers

Met een extra mini-container voor plastic raakt het schema in de war volgens de nota. Tot op heden werd er naast de gebruikelijke route van om de week groen en grijs, 1x in de 4 weken plastic opgehaald. Wat mijn fractie betreft wordt de ophaalfrequentie niet 1x per 3 weken maar blijft de gebruikelijke frequentie behouden van om de week,  zeker om stankoverlast van de groene container te voorkomen. De 4e mini-container inclusief zakken kunnen in een eigen frequentie van 3 weken of vaker opgehaald worden aangezien dit nu ook al gebeurd.

  • Het mobiel grof afvalstation te Ruinen behouden

Vz Als Gemeentebelangen hebben wij in de raadsvergadering van 31 oktober vragen gesteld  over het grof afvalstation te Weerwille. Als Gemeentebelangen willen wij ons inzetten om het serviceniveau voor dit gedeelte van De Wolden op peil te houden. Om dit te bereiken dient wat mijn fractie betreft het mobiele grof afvalstation te Ruinen open gehouden te worden! 

Wel vinden wij het vanzelfsprekend dat hier in het vervolg het afval in een groter aantal soorten gescheiden dient te worden. Het vaker open zijn tijdens de drukkere perioden in voor- en najaar, is een mogelijkheid.  Uitbreiding door het huis aan huis in voor- en najaar ophalen van takken, met zogenaamde takkenroutes kan ook een overweging zijn en zou in het  kader van verhogen van het serviceniveau richting onze inwoners gezien kunnen worden.

 Meppel is het  afvoerputje van Drenthe op watergebied, om te voorkomen dat wij met het huidige tarief ten opzichte van ons omliggende gemeenten het afvoerputje van Drenthe op afvalgebied worden is een verhoging van de stortingstarieven voor grof vuil tot 10 euro per kar wat Gemeentebelangen betreft heel goed aan onze inwoners uit te leggen.  

 

Vz tot zover de richting die de fractie van Gemeentebelangen aan het afvalbeheer wil geven. Mijn fractie ziet deze richting als een tussenstap zowel in burgerparticipatie als in afvalbeheer. Een tussenstap om het meer bewust worden van onze inwoners richting meer bronscheiding te faciliteren. Wat de fractie van Gemeentebelangen betreft is bij deze richting van het afvalbeheer een tussenevaluatie na 2 jaar op zijn plaats. Want wie weet worden wij als gemeente wel links ingehaald door onze inwoners met betrekking tot het milieu en bronscheiding.

 

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden