Zuidwolde – De kans is groot dat de gemeente De Wolden in de jaren 2016-2017 Culturele Gemeente van Drenthe wordt. Een motie van D66, die het college opdraagt een plan van aanpak op te stellen, werd door een meerderheid van de raad aangenomen.
Alleen de achtkoppige fractie van Gemeentebelangen stemde tegen. Volgens fractievoorzitter Douwe Oosterveen omdat het een uitgemaakte zaak is dat De Wolden culturele gemeente wordt. Wethouder Mirjam Pauwels sprak van een ‘perfect getimede motie’. ‘Dan moeten we wel weten wat de financiële consequenties zijn en de voorwaarden’, aldus een positief gestemde wethouder. Volgens de motie van Albert Haar heeft De Wolden zich nooit aangemeld om culturele gemeente te worden, kan het de samenwerking en verbinding in de culturele sector een belangrijke impuls geven, kan het bovendien een geweldige stimulans zijn en zijn uitstekende dwarsverbindingen te leggen met andere sectoren als economie en recreatie. ‘Bovendien stelt de provincie extra gelden beschikbaar.’ Haar noemde gemeenten als Westerveld en Aa en Hunze die er geweldig mee hebben gescoord. ‘De Wolden is sterk op gebied van cultuurhistorie en moet de kansen benutten die zich voordoen.’ Wat dat betreft vond Albert Haar het grote onzin dat het college niets ziet in het uitgeven van een boek naar aanleiding van de cultuurhistorische waardenkaart van De Wolden. ‘Wie garandeert mij dat meer mensen via de nieuwe media worden bereikt?’ Een voorstel van het college om voor 40.000 euro borden met opschrift De Wolden langs wegen te posteren, werd door de volledige raad weggestemd. Wel kwam Tjalling de Wit (CDA) met het lumineuze idee om een combinatie te maken met de ‘culturele gemeente’. Wat hem betreft komen kunstenaars en andere inwoners met creatieve ideeën om langs de weg te laten blijken dat mensen De Wolden binnenrijden.
Noodfonds
Samen met de ChristenUnie diende de PvdA een motie in voor een sociaal noodfonds, voor de groep mensen die acuut in de problemen komen. Daarbij werd voorgesteld de SUNN in te schakelen, een extern bureau (Stichting Urgente Noden Nederland) om een verkenning uit te voeren naar nut, wenselijkheid, draagvlak en inrichting van een noodhulpbureau. De kosten bedragen 10.000 euro, waarvan 2.500 euro dan voor rekening van de gemeente zou komen. Wethouder Mirjam Pauwels liet weten dat de gemeente al actief is voor urgente gevallen. ‘Er kan snel geschakeld worden, een extern bureau voegt niet zoveel toe.’ De motie haalde het niet, iets wat Jaap Wiechers (CU) totaal niet begreep. De PvdA vond beschikbaarstelling van 20.000 euro per jaar voor de gebiedscoöperatie nu niet nodig, zo liet Heleen Langen weten. Ze wees op de 50 mille die vanuit de provincie beschikbaar komt en de verwachting dat ook van andere richtingen het nodige geld gegenereerd kan worden. De partij stond er alleen in, want alle andere fracties noemden de bijdrage juist belangrijk. ‘Als wij ons terugtrekken, is de coöperatie geen lang leven beschoren’, wist wethouder Jan ten Kate.