Ontwikkelingen Nationaal Park Dwingelderveld

31-10-2008

Op 21 oktober jl. heeft de raad een memo ontvangen ten aanzien van de stand van zaken rondom de ontwikkelingen van het Nationaal Park Dwingelderveld.

In de memo wordt aangegeven dat er voor de aanvraag van een LIFE+ subsidie een steunverklaring van de Gemeente De Wolden nodig is. Uit de memo maken wij op dat het college voornemens is deze steunverklaring te ondertekenen.

In deze verklaring geeft de Gemeente De Wolden aan dat de voorgenomen maatregelen passen binnen de doelstellingen van de Gemeente.

De fractie van Gemeentebelangen De Wolden gaat er van uit dat het ondertekenen van deze verklaring een college aangelegenheid is.

Binnen het gehele project met betrekking tot het Dwingelderveld liggen ook de werken die uitgevoerd moeten worden in het Kloosterveld. Hiervoor moeten op termijn aanlegvergunningen verleend worden en daarnaast dient er een bestemmingsplan procedure gevoerd te worden. Ten aanzien van een bestemmingsplanprocedure komt de raad in beeld.

Met betrekking tot het bovenstaande komt de fractie van Gemeentebelangen tot het stellen van de volgende vraag.

· Is het college met de raad van mening dat een eventuele bestemmingsplan procedure een losstaande raadsaangelegenheid is?

· Is er bij het ondertekenen van de steunverklaring een voorbehoud gemaakt ten aanzien van de goedkeuring van de bestemmingsplanwijziging door de raad.

Antwoord college:

Wethouder Koster: het Dwingelderveld ligt buiten de gemeente De Wolden. Maar De Wolden heeft een aantal jaren geleden besloten actiever deel te nemen in het bestuur, om in het belang van de inwoners de relatie met het park te verstevigen. Er is recentelijk een memo aan de raad gestuurd met een doorkijkje in alle zaken die spelen met betrekking tot dit park

Daarin staat ook dat de afgelopen tijd steeds is aangedrongen op het maken van een totaalplan waarbij ontwikkelingen in het Kloosterveld, buiten Dwingelderveld maar binnen De Wolden, worden meegenomen in het totale plan.

N.a.v. de vragen van Gb.: wanneer bestemmingsplanwijzigingen nodig zijn, is de inzet van De Wolden dat alle procedures op de juiste manier worden gevoerd en dat het totale plan zichtbaar wordt. Bij wijzigingen op het gebied van De Wolden die niet passen binnen de bevoegdheden van het college, is dus uiteraard de gemeenteraad in beeld. Is het college zelf bevoegd, dan zal het de raad bericht doen. LIFE-subsidie (voor natuurdoelstellingen): die aanvraag loopt.

Daarbij geeft De Wolden alleen een steunverklaring. Deze subsidieaanvraag heeft niets te maken met te voeren procedures.

De heer Ten Kate: de subsidieaanvraag heeft geen invloed op bestemmingsplanwijziging. Maar hoe zit het andersom? Als de raad niet kan instemmen met een voorliggende bestemmingsplanwijziging, komt dan de hele subsidie voor het Dwingelderveld in gevaar?

Heeft de raad de ruimte om te handelen naar bevind van zaken? Of legt het ondertekenen van de verklaring een last op de schouders van de raad, in connectie met het respecteren van de rechten van inwoners?

Wethouder Koster: nee, dat is niet zo. De inzet van de gemeente is: zorg dat alle procedures op de juiste wijze met alle inspraakmogelijkheden en mogelijkheden van bezwaar en beroep gevoerd kunnen worden. De aanvraag van de LIFEsubsidie staat daar los van. De ondertekening geeft geen vrijbrief.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden