Kind centraal in Jeugdhulp De Wolden

23-01-2017

Het eerste raadsdebat van 2017 ging over de toekomst van jeugdhulp in De Wolden. Waar moet de gemeente zich op gaan focussen de komende 4 jaar en hoe moeten ze dat gaan doen. Pieter Groot deed namens Gemeentebelangen het woord.

Wat speelt er?
De verantwoordelijkheid voor de Jeugdhulp ligt bij de gemeente. Hoe nu om te gaan met de doelen in de Jeugdwet? Vooraf is er vanuit de praktijk door professionals aangegeven waar zij tegenaan lopen en hoe problemen bij de jeugd ontstaan, bijvoorbeeld door geldproblemen, werkloosheid en echtscheiding. Ook het signaleren van problemen is lastig. Ouders vinden het moeilijk om ervoor uit te komen dat ze een probleem hebben die ook hun kind aan gaat.

Waar wij voor staan
Er kon een keuze gemaakt worden uit 10 focuspunten. De fracties mochten aangeven welke punten zij het meest belangrijk vonden en welke minder belangrijk. Gemeentebelangen focust zich op het punt om het kind centraal te stellen. Een duidelijke en ook praktische keuze voor het helpen van een kind in samenwerking met de eigen omgeving. Niet alleen Jeugdhulp kan helpen, ook vanuit de eigen omgeving kunnen handige inzichten komen om hulp te bieden.

Voorkomen is beter dan genezen, het hulpprogramma Alles Kits vanuit De Wolden biedt wat Gemeentebelangen betreft ook veel kansen voor het voorkomen van problemen bij kinderen. Voor de uitvoering van dit hulpprogramma vinden wij wel dat er meer aandacht voor een aantal onderwerpen moet komen. Drugsgebruik, alcohol maar ook internetgebruik moeten hier wat ons betreft in terugkomen.

Deel dit artikel
Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden