Doorbraak dorpshuis Ansen

13-07-2006

ANSEN – Ansen krijgt hoogstwaarschijnlijk toch een dorpshuis in de boerderij aan de Dwingelerweg. In de raadsvergadering van 29 juni staakten de stemmen, maar Gemeentebelangen en de VVD zijn woensdagavond met een compromisvoorstel gekomen: een renteloze lening voor de initiatiefgroep in Ansen.
VVD en Gemeentebelangen konden in de desbetreffende raadsvergadering niet tot een oordeel komen, omdat ze zaak nog onvoldoende bestudeerd hadden.
De andere partijen waren wel voor een dorpshuis in de boerderij en omdat één PvdA-raadslid op vakantie was, staakten de stemmen. Donderdagavond komt het voorstel weer aan de orde in de raad en weer is een PvdA-raadslid afwezig.

`Om het dorp Ansen niet in de kou te laten staan is er gezocht naar een oplossing', schrijven VVD en GB in een persbericht. `Naar aanleiding van een voorstel van de VVD is er een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van een renteloze lening. Voorwaarde hierbij is dat de toezegging van externe financiers niet in gevaar komen. (externe financiers stellen vaak als voorwaarde dat ook de gemeente een financiële bijdrage doet.) Dit blijkt niet het geval.
Daarmee staat voor de fracties van de VVD en Gemeentebelangen de weg vrij om door middel van het indienen van een motie een het volgende voorstel te doen: het college wordt verzocht om binnen een sluitende begroting voor 2007 een bedrag van €66.000 vrij te maken voor een dorpshuisfunctie aan de Dwingelerweg te Ansen op basis van een renteloze lening; aan de initiatiefgroep Ansen zodanige voorwaarden te stellen en vast te leggen in een overeenkomst, dat een langdurig gebruik van de voorziening gewaarborgd is.'
Het college zag meer in een dorpshuisfunctie in de sportzaal van de school.
Het college heeft een kadernota 2007 gepresenteerd waarin onder andere de wens van het dorp Ansen om te komen tot een dorpshuisfunctie aan de Dwingelerweg staat omschreven. Daarnaast geeft de kadernota een tekort aan oplopend in 2010 tot €850.000. Het college vraagt daardoor aan de raad om een fundamentele koerswijziging. Hiermee bedoelt het college een heroverweging van een aantal voorzieningen in de gemeente.
Met deze wetenschap was het voor de fracties van Gemeentebelangen en VVD moeilijk om beslissen het college opdracht te geven bij de begroting van 2007 €66.000 uit te trekken voor een dorpshuis aan de Dwingelerweg. Daar komt bij dat het pand aan de Dwingelerweg particulier bezit is. Er wordt dus een investering gedaan in een pand wat niet van de gemeente of van een stichting dorpshuis is.

Met deze oplossing hopen de fracties van Gemeentebelangen en VVD een doorbraak te hebben gevonden in het probleem ten aanzien van de dorpshuisfunctie te Ansen.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden