Toekomst voor Tweede Kamer in Ansen

11-10-2008

ZUIDWOLDE - De Tweede Kamer in Ansen moet een kans krijgen. Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad. In het ontwerp bestemmingsplan Kleine Kernen Noord wil de raad daarom de mogelijkheid voor horeca in de schuur achter restaurant De Huiskamer vastleggen.
Zomaar legaliseren is er overigens niet bij. Als restauranthouder Pedro Klooster in de toekomst een vergunning voor De Tweede Kamer aanvraagt, moeten hier volgens de raadsleden zeker eisen aan gesteld worden.

Zo is volgens Gemeentebelangen een terras aan de achterzijde uitgesloten en moeten er meer parkeerplaatsen komen. Diverse omwonenden hebben bezwaar tegen horeca in de schuur. Wethouder Ank van der Ziel stelde daarom voor met alle betrokkenen in Ansen om tafel te gaan om hiervoor een oplossing te zoeken.

Belonen of bestraffen
Pedro Klooster van restaurant De Huiskamer in Ansen die illegaal horecagelegenheid De Tweede Kamer in gebruik neemt, mag niet beloond worden. Dat vond de grote meerderheid van de raad in april. Illegaal begonnen of niet, de restauranthouder mag ook niet bestraft worden door de mogelijkheid voor legalisatie de komende tien jaar uit te sluiten. Zo valt de uitkomst van de raadsvergadering gisteravond het best samen te vatten. De raadsleden bogen zich tegelijkertijd over het bestemmingsplan Kleine Kernen Noord en het bezwaar van Klooster tegen het raadsbesluit van april. De horecaondernemer moet de kans krijgen zijn plannen door te zetten en dus ging de raad, uitgezonderd van ChristenUnie, akkoord met de aanpak van het college. Kritiek op die aanpak was er overigens wel. ‘Er hangt een deken van schemer overheen’, stelde Henk Otto (PvdA) en daarmee haalde hij zich de woede op de hals van wethouder Ank van der Ziel. Zij betoogde dat het college volgens de regels heeft gehandeld.

Lastig dossier
De raad had gisteren een lastig dossier te pakken. Twee procedures liepen door elkaar en dat zorgde voor verwarring. Het leverde de afgelopen week bovendien een stortvloed van brieven en e-mails van Ansenaren op. Klooster vroeg in 2006 vergunning aan voor een schuur voor opslag. Al snel bleek dat er horeca in was gevestigd en de gemeente begon met handhaving. Klooster verzocht om legalisatie en hieraan wil het college meewerken. De raad besliste in april anders en hiermee was de procedure voor de bestemmingsplanwijziging gestopt. Daarnaast wordt nu een nieuw bestemmingsplan Kleine Kernen Noord opgezet en hierin willen college en sinds gisteravond ook de raad de mogelijkheid voor horeca in de schuur open houden. Klooster is er met dit besluit nog niet, er volgen nog bezwaarmogelijkheden bij de provincie en de Raad van State. Na goedkeuring moet alsnog een vergunning voor de Tweede Kamer worden aangevraagd.

‘Eens door rood, nooit meer rijden?’


ZUIDWOLDE - ‘Als je eenmaal door rood bent gereden, mag je dan nooit meer rijden?’ Wim Lutgendorff (CDA) stelde gisteravond tijdens de raadsvergadering een retorische vraag. Pedro Klooster was ‘stout’ geweest door niet de juiste vergunning aan te vragen en illegaal met horeca te beginnen in de schuur, maar zoals het CDA in april ook al vond, dat hoef je niet voor altijd te bestraffen.

Jan ten Kate (Gemeentebelangen) legde uit waarom zijn partij gezwicht is. ‘Als deze ondernemer op normale wijze een vergunning had aangevraagd en het college had die geweigerd, dan hadden wij het college ter verantwoording geroepen.’ De ondernemer moet een kans krijgen en dat vindt ook de VVD.
PvdA uitte scherpe kritiek op het college. De aanpassing van het college in het bestemmingsplan had volgens de partij zichtbaar moeten zijn. ‘Nu hebben we de schijn tegen’, zei Henk Otto, die vond dat het college een schijnmanoeuvre heeft gemaakt door eerst het hele terrein voor horeca te bestemmen en later het bouwblok groter te maken. Later zette hij dit nog scherper aan door te spreken over een ‘deken van schemer’. Enno Laanstra (ChristenUnie) hield vast aan zijn eerdere standpunt. ‘Een ondernemer die stout is mag je niet belonen. De procedure moet vanaf het begin worden aangepakt.’

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden