Herinrichting Hoofdstraat ‘in vacuüm’
10-01-2009
ZUIDWOLDE - De herinrichting van de Hoofdstraat in Zuidwolde loopt vertraging op. De gemeenteraad van de gemeente De Wolden weigerde gisteravond unaniem nu al de uitgangspunten voor de herinrichting vast te stellen en een ton beschikbaar te stellen voor de technische voorbereiding. Er moet eerst een globale raming van de kosten van de herinrichting komen. Shared Space, een betere verdeling van winkels: allemaal prima, maar ‘niet tegen elke prijs’. ‘We kunnen geen blanco cheque uitschrijven’, aldus Douwe Oosterveen (Gemeentebelangen).
Tegen elven begon gisteravond de tijd te dringen in de raadzaal in De Wolden. Wethouder Liesbeth Koster en raad leken elkaar niet te vinden. Een discussie tussen burgemeester en een deel van de raad tijdens een schorsing in de foyer bracht geen vooruitgang en resultaat was dat het gehele voorstel over de Hoofdstraat werd aangehouden.
Wethouder Liesbeth Koster bleef er ook na afloop bij dat er eerst een tussenvoorstel moet komen waarin ze geld vraagt om een globale raming van de kosten te kunnen maken. Ze had daarvoor gisteravond graag 15.000 euro gekregen, maar de raad weigerde dit.
De raadsleden waren duidelijk in hun standpunt: eerst enkele varianten met daarbij de mogelijke kosten. Liesbeth Koster is best bereid globale ramingen te laten zien, maar volgens haar heeft de raad zich nog onvoldoende uitgesproken over hoe de herinrichting eruit moet gaan zien. ‘Het zit nu in een vacuüm. Ik kan nu geen mensen aan het rekenen zetten’, reageerde ze na afloop teleurgesteld.
Koster had dus graag gezien dat de raad de uitgangspunten had goedgekeurd en gisteravond 15.000 euro beschikbaar had gesteld voor deze globale ramingen. ‘We kunnen dan per onderdeel aangeven hoeveel het ongeveer zal kosten, in een sobere, gemiddelde of luxe uitvoering’, aldus Koster. Gemeentebelangen, die het voorstel deed drie varianten uit te werken, wilde echter geen geld geven en kreeg steun van alle partijen.
Het kwam er niet van dat de raad zich hierover keihard moest uitspreken, want zowel burgemeester Peter Snijders als Gemeentebelangen stelde voor het voorstel aan te houden.
De discussie ging tijdens de gemeenteraadsvergadering niet over Shared Space in de Hoofdstraat in Zuidwolde. Dat er iets moet gebeuren in de straat beseft iedereen en het principe van Shared Space is al met liefde omarmd. Dat er 110.000 euro gestoken wordt in het afronden van het economisch-ruimtelijk proces - de invulling van de winkelpanden - bleek op zich ook geen punt. Zomaar instemmen met de uitgangspunten voor herinrichting en een ton uittrekken voor de technische uitvoering, ging de raad echter veel te ver. De zin in het voorstel dat de zes ton die hierna nog op de plank ligt niet voldoende zal zijn voor de uitvoering, bleek de bottle neck.
Wespennest
PvdA sprak over een trechter waarin de raad steeds dieper weg zou glijden zonder weg terug, de ChristenUnie had het zelfs over een fuik en een wespennest. ‘We hebben de financiële overschrijding bij de brede scholen nog vers in het geheugen, dat brengt ons tot voorzichtigheid. We willen eerst weten in wat voor wespennest we ons steken’, aldus Enno Laanstra. ‘Je kunt zo berekenen dat die zes ton een schijntje is van wat het werkelijk gaat kosten’, redeneerde Jan van ‘t Zand (Gemeentebelangen).
Een ander punt van onduidelijkheid is of de kruisingen met de Steenbergerweg en de Oosterweg nu wel of niet in de plannen van de Hoofdstraat moeten worden meegenomen. Destijds is ervoor gekozen deze kruisingen onderdeel te maken van het werk rond de N48, maar diverse raadsleden vinden dat de kruisingen toch ook bij de Hoofdstraat in beeld moeten blijven.
De wethouder vond de zorgen van de raadsleden over het geld ook best terecht. ‘De raad moet de portemonnee vasthouden. Ik kan me de zorgen best voorstellen. Maar we kunnen alleen op basis van de uitgangspunten een raming geven, zodat de raad keuzes kan maken’, stelde Koster. ‘De raad heeft de kaders al gesteld’, reageerde Douwe Oosterveen. ‘We willen drie varianten, met prijskaartje.’