Politie moet voor de klas.

11-12-2009

Tijdens de behandeling van de veiligheidsanalyse in de raadsvergadering van 10 december heeft de fractie van Gemeentebelangen voor voortzetting van het Schooladoptieplan gepleit. Het schooladoptieplan houd in dat de politie les geeft op basisscholen over bijvoorbeeld vuurwerk, vandalisme, stelen en vernielingen. Hierdoor ontstaat er een goede relatie tussen politie, leerlingen, ouders, leerkrachten en andere burgers. De lessen worden gegeven aan groep 7 en 8. Vanwege de financiële situatie bij de politie dreigt het schooladoptie plan te verdwijnen, voor Gemeentebelangen een onverteerbare zaak.

Fractievoorzitter Jan ten Kate verwoorde het als volgt:

De inwoners van onze gemeente voelen zich doorgaans veilig. Dat de politie hier een positieve rol in speelt is duidelijk en tot zover ook een compliment.

Toch hebben we zorgen over de toekomst als het gaat over de rol van de politie.

Hoe je het ook wend of keert, er zijn grote financiële problemen bij de politie.

Er worden nieuwe werkwijzen geïntroduceerd maar deze vinden hun oorsprong vaak niet in een zoektocht naar betere politiezorg, maar zijn uit financiële overwegingen geboren.

Vandaag was in het nieuws dat ongelukken met blikschade niet meer tot de core buisness hoort van de politie. In onze gemeente geld het zelfde voor de lessen die op de basisscholen worden gegeven. Het is werkelijk niet te geloven dat dit soort zaken puur uit financiële overwegingen worden wegbezuinigt terwijl we nu weten dat er dagelijks een chauffeur 680 km per dag maakt van Drachten naar Alphen aan de Rijn om daar een rijk gedecoreerd iemand in te laden en die vervolgens naar Apeldoorn te rijden. Één kanttekening moet ik er bij maken: de chauffeur rijdt niet elke dag op en neer naar Drachten, hij verblijft ook een paar keer per week in een hotel nabij Alphen aan De Rijn, op kosten van de politie natuurlijk!!!!.

Vz de fractie van Gemeentebelangen gaat er van uit dat het college zich sterk maakt voor de lokale politiezorg en dat zaken als het schooladoptie plan blijft doorgaan. Want zeg nou zelf: Wat is nu belangrijker in de auto met chauffeur naar de politie academie, of de sap lessen op de basisscholen.

Portefuilehouder Burgemeester Snijders kon toezeggen dat er een manier gezocht wordt om de lessen op de basisscholen door de politie te continueren, maar in welke vorm is nog niet duidelijk.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden