Wat goed is kan altijd beter!

Wat goed is kan altijd beter!

03-06-2018

Wat goed is kan altijd beter, zo ook in het geval van de Sociaal Ombudsvrouw. Om maar aan te geven dat de Sociaal Ombudsvrouw haar taken altijd uitstekend heeft uitgevoerd, signalen heeft opgepakt en regelmatig gerapporteerd aan de raad. Het doel van deze functie was en is om te voorkomen dat er mensen tussen de wal en het schip vallen. Maar na 3 jaar deze functie goed te hebben ingevuld en vervuld vinden wij als Gemeentebelangen dat het nog beter kan!

Hoe? In plaats van problemen oplossen aan het einde van een zorgvraag, als er reeds krassen en deuken in de verhouding tussen inwoner en gemeente zijn ontstaan. Of…. Juist aan het begin van het proces voorkomen dat er problemen ontstaan! Een Sociaal Loodsvrouw of -man die samen met de inwoner het traject doorloopt om  juist problemen te voorkomen. Het is tenslotte beter te voorkomen dan te genezen. Of zoals het ook wel eens genoemd wordt: inzet op preventief beleid.

Als Gemeentebelangen hebben wij in ons verkiezingsprogramma in tegenstelling tot een onafhankelijk cliëntondersteuner de functie van zorgcoördinator opgenomen. De gedachte die wij hierbij hebben is dat het makkelijker voor onze inwoners zou zijn om een ingang te vinden bij een vraag over werk, zorg en jeugd, meer de 1 loket gedachte eigenlijk. 1 loket waar je als inwoner terecht kan met alles rondom het Sociaal Domein: Jeugd/Zorg en Werk. Deze gedachte van een zorgcoördinator gaat voor de andere fracties in deze raad misschien nog wat te snel, maar zou bij de tussentijds evaluatie van de onafhankelijk cliëntondersteuner best alsnog aan de orde kunnen komen als waardevolle verbetering van de dienstverlening richting mensen met een zorgvraag. Anders kunnen ze het idee van een zorgcoördinator over 4 jaar altijd nog omarmen en in hun verkiezingsprogramma’s opnemen. Een onafhankelijk cliëntondersteuner c.q. Sociaal Loodsman/vrouw is wat mijn fractie betreft dan ook alvast een goed begin.

De reden dat wij als fractie van Gemeentebelangen het amendement van de Christen Unie mede hebben ondersteund is omdat ook wij vinden dat in de tussenliggende periode de ondersteuning aan onze inwoners met een zorgvraag gewaarborgd moet blijven. Aan het college de taak om te komen met een functieprofiel/omschrijving en invulling voor de functie van een onafhankelijk cliëntondersteuner voor 1 januari 2019. Want wat goed is kan altijd beter!

Sociaal ombudsvrouw Irma van Beek Onafhankelijk clientondersteuner zorgcoordinator vooraf Sociaal Loodsvrouw Sociaal Loodsman

Deel dit artikel
Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden